Annons

Spelbloggen

Tove Bengtsson

Tove Bengtsson

score

Konserter med orkestrerad musik från dator- och tv-spelens värld har blivit en enormt populär företeelse. Det är väldigt speciellt att både se och höra sina favoritmusikstycken tolkade och omarbetade av en riktig orkester. Spelkonserternas popularitet är också ett bevis för att spel har tagit ett sjumilakliv in i en kulturell sfär som inte annars associeras med dator- och tv-spelande.

“Score: Orchestral game music” har existerat sedan 2006, och när konserten gavs på Stortorget i Malmö kom hela 17 000 personer (!) för att lyssna. Nu i helgen ges ytterligare två konserter, imorgon i Crusellhallen i Linköping och på lördag i Berwaldhallen i Stockholm. Bland musiken som spelas syns bland annat “Sonic the hedgehog” och “Final fantasy 7”, liksom nyare spel såsom “The elder scrolls: Skyrim”, “Journey”, “The last of us” och “Bioshock infinite”.

Det är inte bara instrumentella alster som kommer att framföras, utan sopranen Sabina Zweiacker kommer även att ackompanjera orkestern i flertalet musikstycken. Och presentatör är spelentusiasten och filmkritikern Orvar Säfström. Låter det här som ett bra sätt att tillbringa helgen på kan man fortfarande boka biljetter på http://www.ticnet.se/ (Linköping), respektive http://sverigesradio.se/berwaldhallen/ (Stockholm).