Annons

Spelbloggen

Jimmy Håkansson

Jimmy Håkansson

The last of us

Det finns två ord som sammanfattar speltyckarnas relation till filmen ”Citizen Kane”. Det ena är ”osund” det andra är ”felaktig”.

När spelkritiker ska lobba in deras älskade spel i det där finrummet som alla talar om använder de alltid ”Citizen Kane” som referenspunkt. Mitt favoritexempel är IGN:s recension av ”Tony Hawk’s pro skater” från 2000. Inte nog med att de tyckte att ”Tony Hawk’s pro skater” var ett riktigt bra skateboardspel – det var spelens svar på ”Citizen Kane”. Exakt hur den ekvationen gick ihop vet nog bara recensenten Chris Carle själv.

Att jämföra enskilda spel med Orson Welles stilbildande film är ingen ovanlig företeelse. Varje gång någon försvarar tv-spel så hör vi ”det är ett ungt medium” och att ”tv-spel befinner sig ungefär där film befann sig under 1940-talet”. Det senare argumentet har jag hört så länge att jag börjar undra hur långt det där 40-talet var. Uppenbarligen längre än tio år.

För att lösa det eviga mysteriet – vilket spel är verkligen vårt svar på ”Citizen Kane” –startades en tumblr med ambitionen att samla alla jämförelser. Det blev en del. I fjol jämfördes till exempel ”Bioshock infinite”, ”The last of us” och ”The Stanley parable” med ”Citizen Kane”. Bland andra.

Nyligen gick resonemanget ur led när Moviefone recenserade filmen ”Need for speed”, som är baserad på bilspelen med samma namn.

”Need for speed är mer eller mindre Citizen Kane av filmer baserade på tv-spel”

Och vad kan vi lära av det? Lika mycket som vi alltid gör när ett spel jämförs med ”Citizen Kane”.

Absolut ingenting.