Annons

Spelbloggen

Jimmy Håkansson

Jimmy Håkansson

Flappy bird

Historien om ”Flappy bird” vill inte ta slut. I söndags noterade jag att spelets utvecklare, Dong Nguyen, skulle plocka bort succéappen från Itunes och Google play. Men nu verkar det inte som om plagiatanklagelserna var anledningen varför. Det verkar snarare som om Nguyen var föremål för ett outtröttligt internetdrev. Du behöver bara öppna Dong Nguyens twitterflöde för att se hur omfattande det var. Fascinationen för spelet övergick i frustration innan den slutligen landade i förakt. Vad som började med hyllningar urartade i hot.

”Hur många dödshot får du om dagen?”, frågade någon på Twitter.

”Ett par hundra”, svarade Nguyen.

Men innan vi hamnar där måste vi först se vad som hände den 12 januari.

”Wow, mitt spel hamnade på topp-10-listan över gratisappar i USA.” Det är efter den tweeten som hans flöde tar fart på allvar. Dong svarar och retweetar i en takt som är övermänsklig. Han svarar på frågor, retweetar kommentarer och ber folk som har spelat ”Flappy bird” för länge att ta en paus. Det är bara ett spel, förklarar han. Den enda som inte tar en paus är Nguyen själv.

Knappt en månad senare har allt hunnit ikapp honom.

”Jag klarar inte av det här längre”, skriver han den 8 februari. I samma tweet meddelar han att ”Flappy bird” kommer att försvinna från Itunes och Google play.

Exakt vad ”det” är framgår inte i flödet, eller i artiklarna som följde. Men i Forbes exklusiva intervju med Nguyen som publicerades i dag får vi en aning om vad ”det” var.

”Jag kunde inte sova”, förklarar han. Utan att gå in på detaljerna tillägger han att det inte var ett förhastat beslut att ta bort spelet från distributionsplattformarna.

Sista tweeten i Nguyens flöde är daterad 8 februari, samma dag som han meddelade om Flappy Bird–raderingen. Den lyder ”jag gör fortfarande spel”. Han har bara tagit en paus.

Flappy bird - game over