Annons

Spelbloggen

Tove Bengtsson

Tove Bengtsson

Broken age act 1_double fine
Peka-klicka-äventyrens glansperiod är förbi, brukar det ibland sägas. Men det är inte helt sant. ”Jane Jensen’s Gray matter”, ”The book of unwritten tales” och ”The walking dead” är bara några exempel på hur genren lever vidare. Däremot är formen numera annorlunda och genren är inte heller ensam om att driva historieberättande. Men vi som spelade Lucasarts guldkorn på 90-talet har sedan dess alltid längtat tillbaka till den sortens peka-klicka-äventyr: charmiga och humoristiska spel, med komplicerade och vansinniga pussellösningar och levande karaktärer.

Spelskaparen Tim Schafer är en guru i peka-klicka-genren. Han står bakom några av de mest älskade äventyren från Lucasarts: ”Grim fandango”, ”The secret of Monkey island” och ”Day of the tentacle”, för att nämna några.

För två år sedan uttryckte han, tillsammans med sin spelstudio Double fine, en önskan om att skapa ett nytt peka-klicka-äventyr. Projektet pitchades på crowdfunding-sajten Kickstarter, där det samlade in över tre miljoner dollar. Vi har recenserat resultatet, som heter ”Broken age: Act 1”. Det är en lagom nostalgisk historia, som lyfts av rutinerade skådespelare och kvickt manus.