Annons

Spelbloggen

Tove Bengtsson

Tove Bengtsson

steammachine_2

Vi har tidigare skrivit om spelföretaget Valves plan för 2014: utveckling av en egen spelkonsol – Steam machine – och dess operativsystem – Steam OS.

I Seattle, där företaget är baserat, har den två dagar långa utvecklarkonferensen ”Steam dev days” just avslutats. Valve rapporterade flertalet förändringar och nyheter  vad det gäller såväl sin digitala spelbutik Steam, som deras förestående hårdvara.

Den första versionen av Steam machine – en mini-PC för vardagsrumsbruk – väntas börja säljas i september.

Den särskilda handkontrollen för maskinen – med konkava rörelsekänsliga knappar för att kunna överföra en PC-upplevelse till soffan – skrotas. Kontrollen visade sig inte vara tillräckligt funktionell och istället ska en mer klassisk kontroll, med styrkors, spakar och en knappsats användas till Steam machine. Enligt Valve baseras även beslutet på att en mer standardiserad kontroll även underlättar att spela äldre spel. Personligen tycker jag det låter som ett väldigt bra beslut. Hur eller varför en handkontroll skulle imitera mus och tangentbord lät tveksamt och underligt redan när den utannonserades.

Vidare meddelade Gabe Newell – en av grundarna av Valve – att det community-styrda Steam greenlight kommer på sikt att läggas ned. Tanken med Greenlight var att smalare spel ska få en chans att kunna säljas via Steam genom att communityt röstar fram de mest intressanta projekten. I praktiken har det dock inte fungerat som Valve tänkt sig. Enligt Newell handlar nedläggningen dock om utveckling av Steam. De jobbar på en modell där spelstudios ska få större inflytande och lättare kunna marknadsföra sina spel. Hur den modellen kommer att se ut och implementeras är ännu inte officiellt. Det är synd att Greenlight försvinner – många udda indiespel har sett dagens ljus genom det här verktyget. Förhoppningsvis tar något bättre dess plats.

Valve sa sig också ha utvecklat ett eget Virtual reality-verktyg, men kommer inte släppa den till allmänheten eftersom de väljer att satsa på Oculus rift, som de anser är  den bästa lösningen för VR-spelande.