Annons

Spelbloggen

Tove Bengtsson

Tove Bengtsson

Medan vissa myser under julhelgerna med julfilmer, brukar jag hänge mig åt gamla spelfavoriter. Det är en viss sorts spel som tilltalar mig i vintermörkret: episka äventyr, djuplodande strategispel och finurliga pussel. Tidskrävande eller komplicerade spel, som går att engagera sig i flera timmar i taget. Där jag kan leva mig in i spelets värld under vinterns mörkaste dagar.

Även om spel åldras blir bra spel aldrig gamla. Därför återkommer jag varje vinterledighet till dessa fängslande klassiker. De förmedlar en feel good-känsla som räcker länge, i vissa fall flera hundra timmar. Här följer mina personliga julfavoriter.

Kotor

1. Star wars: Knights of the old republic

Det här tio år gamla rollspelet från Bioware går fortfarande varmt på min dator minst en gång om året. Det är ett av få riktigt suveräna spel som bygger på ett filmuniversum. Bioware har på fiffigt vis vridit tillbaka tiden 4000 år innan “Star wars episod IV: A new hope” utspelar sig. Därmed behöver inte “Kotor” – som det förkortas – ta hänsyn till händelserna i filmerna. Detta episka äventyr om sith- och jedi-riddare är ett mästerverk, med elegant historieberättande och välbekanta ”Star wars”-miljöer. Och så är det förstås också enormt mäktigt att spela jedi och välja mellan gott och ont.

uncharted 2

2. Uncharted 2: Among thieves

”Indiana Jones”-klonen “Uncharted” är lysande matinéäventyr, men “Uncharted 2” är något vassare än de andra spelen i serien. Skattletaren Nathan Drakes jakt efter det förlorade landet Shangri-la är en hisnande resa som inte kan upplevas för många gånger.

CivilizationV

3. Civilization 5

“Civ 5” är redan tre år gammalt, men fortfarande släpps uppdateringar till spelet så stora att strategin förändras i grunden. “Civilization” har alltid varit bra strategispel, men det senaste i serien är överlägset med sin komplexitet och enorma omspelningsvärde.

portal

4. Portal 1 & 2

Med sin briljanta och kluriga spelmekanik och svarta humor är “Portal”-spelen två av de senaste årens allra bästa spel. Den artificiella intelligensen Glados är älskvärt morbid och Stephen Merchants smådumma robothjälpreda var ett lysande tillskott i tvåan.

dragon age origins_1

5. Dragon age: Origins

Rollspel förtärs helt enkelt bäst på vintern, och få erbjuder en lika varierad och nygammal version av fantasyhistoria som “Dragon age: Origins”. Det är episkt i ordets allra bästa mening – som en överlevande drakdråpare ska man samla alla folkgrupper i världen Ferelden för att stå emot invasionen av de onda varelserna darkspawn. Historien skiljer sig beroende på vilken karaktär man spelar och vilka beslut man tar. Dessutom finns romanser av alla de slag, humoristisk dialog och spelmekanik som blinkar till gamla “Baldur’s gate”.