Annons

Spelbloggen

Jimmy Håkansson

Jimmy Håkansson

Ecstasy of order

Den här texten innehåller spoilers om filmen ”Ecstasy of order: The Tetris masters”.

”Tetris” handlar inte om att aldrig göra fel. Det handlar om att snabbt anpassa sig till sina misstag. När du snittar på två beslut i sekunden har du inte tid att ändra ditt beslut halvvägs. Ibland hamnar klossarna fel och det är något du måste leva med.

I dokumentären ”Ecstasy of order: The Tetris masters” från 2011 haglar ”Tetris”-klossarna i motorvägshastigheter. ”Ecstasy of order” följer spelarna som äter, sover, och lever ”Tetris”. De flesta av dem har även drabbats av ”Tetris-effekten”; de ser klossar överallt även när de inte spelar.

För att en gång för alla avgöra vem som är bäst på det ryska pusselspelet anordnar de en tävling som ska samla världens bästa spelare (vilket enligt dokumentären bara är Nordamerikanska).

Ett namn som återkommer mer än andra är Thor Aackerlund. Detta närmast mytologiska väsen har efter Nintendo-mästerskapet 1990 gått upp i rök. Thor ska enligt egen utsago ha nått den omtvistade 30:e nivån i NES-versionen av ”Tetris” (som av ”Tetris”-konnässörer räknas som den definitiva versionen). Detta faktum fascinerar de andra mästarna. Flera av dem menar att det inte ens existerar en 30:e bana. Den 29:e nivån är så snabb att den är ”omöjlig att klara”.

Och när ”Tetris”-mästerskapet väl går av stapeln åker Thor ut långt tidigare än förväntat. Har den legendariska spelmästaren bara ljugit? Var allt en charad?

Några månader efter tävlingen skickar Aackerlund en egenfilmad video till teamet bakom dokumentären. Hemmavideon visar hur Aackerlund inte bara når den mytomspunna 30:e nivån. Han maxar poängtavlan.