Annons

Spelbloggen

Tove Bengtsson

Tove Bengtsson

playstation-4-controller-sensor

Imorgon släpps Playstation 4 i Sverige, och den nya konsolen har redan slagit försäljningsrekord i Nordamerika – 1 miljon sålda enheter det första dygnet. Trycket är stort även i Sverige och trots mängden förbokade maskiner sedan månader tillbaka lär många bli utan ett exemplar på premiärdagen.

Sony har också meddelat att man temporärt stänger av vissa onlinefunktioner för att motverka en serverkrasch. Med “Simcitys” katastrofala lansering i våras fortfarande i minnet, låter det här som en smart lösning för att undvika kollaps.

Det låter onekligen som att Playstation 4 har fått ett ordentligt försprång på Xbox one, Microsofts konsol som vi i Sverige får vänta på till i vår. Men allt har inte fungerat perfekt. Många spelare har rapporterat på Twitter, Amazon och Youtube om att maskinen inte gått att starta. Det pulserande ljuset, som ska skifta från blått till vitt när konsolen startar, har fastnat på blått och inte låtit maskinen starta. Spelarna kallar fenomenet för “blue light of death”, en tydligt syrlig referens till “red ring of death”, det kända hårdvarufelet med den första versionen av Xbox 360. Än så länge verkar det inte drabba många konsoler, och Sony har bytt ut alla maskiner som dragits med problemet. Huruvida det är ett lika omfattande hårdvarufel som “red ring of death” återstår att se. Sådant slarv med en så viktig produkt som denna är oförlåtligt – konsoler lever på användarvänlighet och att man inte ska behöva bry sig om hårdvaran.

SvD:s recension av Playstation 4 finns att läsa på nätet, och imorgon finns även texten i dagstidningen.