Annons

Spelbloggen

Jimmy Håkansson

Jimmy Håkansson

Battlefield 3

När Yousif Mohammed skjuter terrorister i ”Battlefield 3” upplever han inte samma sak som du och jag. För denne 18-åring har tv-spelet blivit en verklighetsflykt i flera bemärkelser. Mohammed är en av många tonåriga irakier som inte vågar lämna sitt hem. För honom, liksom en hel generation irakier som vuxit upp i skuggan av kriget, har krigsspel som ”Battlefield” och ”Call of duty” blivit den enda säkra fritidsaktiviteten.

Särskilt populära är spelen som utspelar sig i Irak.

– Alla spel som utspelar sig i Irak och på något sätt handlar om att döda terrorister blir omedelbart kända här, säger Yousif Mohammed och fortsätter:

– Alla vill spela dem. Vi har genomlidit så mycket hemskt. Att skjuta terrorister i ett spel blir som en katarsis. Vi får vår hämnd, om än på ett litet sätt.

Citaten är tagna från Simon Parkins artikel i The New Yorker som handlar om hur tv- och datorspelskulturen invaderade Irak. Det är ett fascinerande stycke text (även om faktakollen stundtals brister – Irak hade en spelkultur långt innan dess) som kastar ljus på en del av spelvärlden som vant sig vid mörkret. Som av en händelse inleds i dag ”2013 Middle East Game Developers Summit”. Det är en branschmässa i Dubai som bland annat kommer diskutera oberoende spelutvecklare i mellanöstern. För en bransch som fortfarande lider av alldeles för få perspektiv låter det som en bra sak.

Indieutvecklaren Anna Anthropy har en idé: alla borde kunna göra spel. Jag gillar det. Men när jag läser artikeln om de irakiska ”Battlefield”-spelarna får jag en annan tanke. Alla borde spela spel – och tala om det. Spelvärlden är nämligen inte begränsad till de som gör spelen – den inkluderar även oss som spelar dem.

Battlefield - Mohammed

För Yousif Mohammed och hans vänner har de fiktiva krigen blivit ett sätt att fly de verkliga. De kan inte gå ut, kicka boll eller ens träffas utan att riskera sina liv. Kriget har begränsat deras värld, men genom att spela ”Battlefield” på nätet har blivit ett sätt att bryta sig loss från gränserna. Där har de hittat ett kryphål i krigets kontrakt.

Mohammeds Battlelog kan vi följa hans statistik i ”Battlefield 3”. Han har vid det här laget hunnit spela över 720 timmar och dödat över 42 000 terrorister. Han rankas som en av världens bästa ”Battlefield 3”-spelare. Det säger mig två saker. Att han älskar ”Battlefield”. Och att han hatar terroristerna som aldrig gav honom något annat val.