Annons

Spelbloggen

Jimmy Håkansson

Jimmy Håkansson

Tårta Jimmie

De flesta historiker är överens om att Marie Antoinette antagligen aldrig sa ”låt dem äta tårta” när hon fick höra att Frankrikes folk saknade bröd. Det är ointressant. Vad som är intressant är hur briljant frasen sammanfattar en individ som inte verkar befinna sig i samma solsystem som oss andra. Medan den franska överheten njöt av sitt överflöd led folket som de förväntades leda.

Någon annan som inte riktigt kommer överens med samtiden är SD-ledaren Jimmie Åkesson. Fast det är klart… Att en av våra folkvalda politiker gärna spökar ut sig i folkdräkt, peppar inför valresultatet med Hammerfall och citerar fantasydvärgar i sin självbiografi säger antagligen mer om Sveriges tillstånd som demokrati än Jimmie som person.

Webbläsarspelet Tårta Jimmie kanske inte är en politisk satir som sätter fingret på vår tids fascination för fascism. Men det är icke desto mindre ett spel som fångar en tidsanda där en sjudande civil olydnad är på kollisionskurs med konservativa samhällstendenser.

Och så kan du tårtmula en hord av pixliga Sverigedemokratiska ledare.