Annons

Spelbloggen

Daniel Goldberg

Daniel Goldberg

”It plays all Nintendo 3DS games – in 2d!”

Precis så vansinnig är reklamtexten för Nintendos nya, bärbara spelkonsol Nintendo 2DS.

Det handlar alltså om en platt 3DS, minus 3d-effekterna. Vid första anblick ser den mest av allt ofärdig ut, som ett lite misslyckat designexperiment. Kombinationen platt form och två skärmar känns märklig och lite obekväm. ”De har tappat förståndet”, var min första tanke när maskinen visades upp igår.

Men, som alltid, man ska inte underskatta Nintendo. Försäljningsmässigt kan maskinen mycket väl bli en fullträff, av två huvudsakliga anledningar. Det amerikanska priset blir 129 dollar, 40 dollar billigare än storebror 3DS och nästan hälften av vad Sony tar för sin Playstation Vita. Dessutom har det, framförallt i amerikanska medier, pratats mycket om huruvida 3DS-konsolens inbyggda 3d-effekter kan vara skadliga för barns ögon. För oroliga föräldrar kan den nya maskinens garanterat tvådimensionella skärmar därför mycket väl ses som någonting positivt.

För det är just de som är målgruppen här: Inte kräsna spelnördar som minns Nintendo för storverk som ”Super Mario 64” och ”Ocarina of time”. Utan föräldrar på jakt efter en billig och barnsäker spelmaskin till ungarna.

Personligen tycker jag det är lite synd. Nintendo är som bäst när de lyckas kombinera sin lekfulla inställning till spel med en vuxnare, nästan Apple-mässigt avskalad design. Nintendo DS Lite är ett exempel. Wii är ett annat. För att inte tala om Game Boy Micro, enligt mig en av de snyggaste spelkonsolerna någonsin.

2DS representerar ett annat tankesätt, som har mer gemensamt med DS XL och den saligt insomnade Gamecube. Nintendo tänker här som ett leksaksföretag, ett slags spelvärldens Fisher-Price. Man gör  färgglada, plastiga prylar för barn, anpassade främst för ”Pokémon”-knarkande lågstadiebarn.

På sikt tror jag Nintendos utmaning är en annan. Det gäller att vinna tillbaka de spelare som vuxit upp med företagets konsoler, som minns NES, SNES och Nintendo 64 från barndomen, men nu hellre spelar på en PC, Xbox 360 eller Playstation 3. För att inte tala om Sonys bärbara Playstation Vita, vars pågående renässans jag skrev om igår.

För att lyckas med det krävs något annat än färgglada leksaker, vars främsta existensberättigande är ett lågt pris och garanterat barnsäkra skärmar.

/Daniel (danielg0ldberg)