Annons

Spelbloggen

Tove Bengtsson

Tove Bengtsson

Foto: Poppermost productions

Ett av årets mer udda spelsläpp heter ”Snow”.

Det här är ett vintersportspel i en helt unik skala: ett onlinespel med öppen värld, skapat i grafikmotorn Cryengine, samma motor som används i blockbusterspelet ”Crysis 3”. ”Snow” ligger däremot långt från mainstreamspelens budgetar. Det är utvecklat av den svenska indiestudion Poppermost productions, ett team på tre personer: Filip Lundgren, Markus Palviainen och Alexander Bergendahl.

Tanken med valet av Cryengine, som bland annat är känd för sina realistiska fysikemuleringar och knivskarpa grafik, är enligt utvecklarna att upplevelsen ska kännas så autentisk som möjligt. Grafikmotorn har också använts för att skapa en visuellt slående vintermiljö. Mer specifikt utgörs spelets öppna värld av ett massivt berg, som man ska åka utför på skidor eller snowboard.

Det finns bestämda utmaningar och tävlingar, men utvecklarna ville också ge spelarna möjligheten att fritt utforska. Berget har ingen verklig förlaga, något som enligt utvecklarna var ett kreativt val. Istället för att precist återskapa något från den verkliga världen kunde de istället fritt konstruera intressant och rolig terräng.

Foto: Poppermost productions

”Snow” kommer att vara gratis att spela, och genom mikrotransaktioner ska man kunna göra sin egen vintersportupplevelse lite läckrare. Däremot kommer man inte att kunna köpa saker som ger sportsliga fördelar, utrustning och kläder ska enbart innebära estetiska skillnader.

Det finns inget liknande i onlinespelsgenren, men det räcker inte med att scenerierna är enastående, det gäller att fysiken sitter också. ”Snow” är ett mycket ambitiöst projekt för en så liten studio, men bilderna och videorna som släppts hittills ser lovande ut.

Inget släppdatum är officiellt än, men ”Snow” ska släppas senare i år till PC. Det är inte uteslutet att det kommer att portas till andra plattformar framöver.