Annons

Spelbloggen

Daniel Goldberg

Daniel Goldberg

Drygt ett år har gått sedan spelkonsolen Ouya gjorde storsuccé på crowdfunding-sajten Kickstarter. 8,5 miljoner dollar i finansiering samlades in från allmänheten på bara en månad. I veckan lanserades den så till slut i färdig version.

Löftet bakom Ouya är fascinerande. Det är en liten och relativt enkel spelmaskin, byggd kring operativsystemet Android och samma processor som driver många av marknadens mobiltelefoner. Spelen levereras via nätet och alla titlar kan provas gratis innan köp. Kanske viktigast av allt är att maskinen, till skillnad från Microsofts och Sonys respektive plattformar, är öppen för vem som helst att utveckla på. Förhoppningen är att Ouya därmed ska bli den givna platsen för indieutvecklare att testa sina kreationer på allmänheten. Om personerna bakom maskinen får som de vill är det på Ouya nästa oväntade indiesuccé – nästa Minecraft, DayZ eller Braid – ska göra premiär.

Kommer det att funka? Det är svårt att säga. De recensenter som fått känna på de tidiga prototyperna har inte varit imponerade, och hittills är utbudet av spel magert. Å andra sidan har flera framstående indieutvecklare, bland dem Terry Cavanagh (VVVVVV, Super Hexagon) och Markus ”Notch” Persson (Minecraft), uttryckt sig positivt om maskinen. Dessutom pratas det om att tjänster som Netflix är på väg.

Som alltid är stödet från utvecklare avgörande: Huruvida Ouya blir en plattform att räkna med eller ej hänger helt och fullt på hur utbudet av spel och andra appar till den utvecklas.

Oavsett vilket är det en oerhört intressant spelmaskin som nu ser dagens ljus. Ouya är på många vis en betydligt mer visionär konsol än Sonys och Microsofts kommande maskiner. Mer modern, skulle många säga, och jag är benägen att hålla med. Den är liten, billig och anpassad för en annan sorts spelupplevelser än de påkostade, svulstiga actionepos som hör de traditionella spelplattformarna till. Indiescenen blir allt mer av en maktfaktor, och alla rådande trender pekar mot att enklare, billigare spel som levereras över nätet kommer utgöra en betydligt större del av branschens omsättning i framtiden än idag.

Det återstår att se om Ouya lyckas rida på den vågen, eller glöms bort likt andra visionära men tragiskt misslyckade spelsatsningar.

En Ouya kostar 99 dollar, drygt 650 svenska kronor, och finns att beställa via exempelvis Amazon.

/Daniel (@danielg0ldberg)