Annons

Spelbloggen

Daniel Goldberg

Daniel Goldberg

Är du en av de som brukar säga att det är lönlöst att gnälla på internet? Att folk borde resa sig ur soffan och göra något? Igår bevisade Microsoft motsatsen.

Detta har hänt: På spelmässan E3 i Las Vegas visade Microsoft sin nya spelkonsol Xbox One. Den var utformad med internet i fokus, hette det. Med ständig internetuppkoppling i ryggen skulle helt nya spelupplevelser bli möjliga.

Vänta nu. Ständig uppkoppling mot nätet? Givetvis fanns en stor och ful baksida: En gång varje dygn behövde Xbox One ansluta till Microsofts servrar, annars skulle maskinen helt enkelt sluta fungera. Möjligheterna att köpa och sälja begagnade spel, kanske till och med att låna ut dem till ens vänner, skulle begränsas kraftigt. Stenhårda kopieringsskydd skulle, med nätets hjälp, se till att varje köpt spelskiva kunde knytas till just din maskin för all framtid.

Det hela var ett stort steg på vägen mot det som brukar kallas för spotifiering: Spelkulturen reduceras till en slags hyrtjänst, gärna med reklam inskjuten där det går. Enligt Microsofts vision var inte spel ägodelar utan licenser, som levereras över nätet med inbyggda kontroller för att stävja piratkopiering, utlåning och andrahandsförsäljning.

Internet exploderade. Diskussionsforum, kommentarsfält och sociala medier fylldes av krav på bojkott. Tusentals personer skrev på protestlistor. I ett desperat försök att stoppa näthatet stängde Microsoft kommentarsfälten på sin egen Youtube-kanal. Sony, som ungefär samtidigt visade upp sin nya Playstation 4, kunde bara förvånat se på när dess ärkerival begick självmord inför öppen ridå: Konsolkriget tycktes vara över innan det ens hade börjat.

Ända tills igår kväll. I en plötslig vändning gick Microsoft ut och berättade att man nu slopar alla planerade onlinekrav för Xbox One. Maskinen kommer inte längre att kräva internetuppkoppling för att fungera. Spel kommer kunna bytas, lånas ut och säljas vidare precis som för.

Det är en makalös vändning. Ett av världens största it-företag lägger om sin strategi till synes i en handvändning. Spelhistoriens största u-sväng? Förmodligen.

Visst, det gäller att behålla perspektiven. Vi pratar om en spelkonsol, inte en politisk rörelse. Xbox One är inte samhällsförändring eller världsförbättring utan konsumtionskultur i sin renaste form. Med det sagt: Microsoft lyssnade. Protesterna på nätet fick ett av världens mäktigaste företag att ändra sig. Det är fint. Det är ett bevis på nätets kraft att samla missnöje och skapa förändring. Det skickar också en tydlig signal till nöjesindustrin om var gränsen går. Om att våra prylar är just våra egna, inte någonting vi får till låns mot betalning. För vad hade hänt med Xbox One om Microsoft plötsligt bestämt sig för att dra ur sladden? Vad blir kvar av spelkulturen när den reduceras till en tjänst som levereras via bredbandsnätet – och som rimligen kommer stängas av i framtiden när det inte längre är lönsam?

Grattis alla ni som ställde de frågorna. Ni upprörda kommentarsfältherrar, argsinta twittrare, uppspelta nättroll och förbannade insändarskribenter. Ni vann matchen, och spelvärlden är en bättre plats tack vare er.

/Daniel (@danielg0ldberg)