Annons

Spelbloggen

Daniel Goldberg

Daniel Goldberg
YouTube Preview Image

”Surgeon simulator” föddes som ett gratisspel, skapat mest på skoj av de brittiska indieutvecklarna Bossa Studios (där även Mike Bithell, mannen bakom det fullkomligt lysande ”Thomas was alone”, arbetade fram till i vintras). Det är, som namnet antyder, en kirurgsimulator. Din uppgift i spelet är att genomföra en hjärtoperation.

Men ”Surgeon simulator” försöker aldrig få dig att känna dig som en superläkare a’la George Clooney i Cityakuten. Istället  kommer nöjet av den medvetna dissonansen mellan kontrollsystemet och vad som faktiskt sker på skärmen. Likt i Bennet Foddys legendariska löparsimulator ”QWOP” har utvecklarna ansträngt sig för att göra spelet så svårt som möjligt att klara av. Du använder en tangent för att styra varje finger på din hand, musen för att röra dig åt sidorna och musknapparna för att höja eller sänka armen.

Det är ungefär lika svårt som det låter, och mer eller mindre omöjligt att bete sig som annat än ett klumpigt fyllo. Ett fyllo med skalpell och bensåg i händerna.

Inte sällan är resultatet hysteriskt underhållande. Kolla bara Youtube-klassikern ovan, inspelad av svenske Robbaz, och försök att inte börja fnissa.

Gratisversionen av ”Surgeon simulator” finns att prova på här. Nyligen släpptes även en fullversion på Steam, för ynka 10 euro. Om du inte provat det än, vad väntar du på?

/Daniel (danielg0ldberg)