Annons

Spelbloggen

Daniel Goldberg

Daniel Goldberg

Igår inleddes spelkonferensen E3 i Los Angeles, en av årets viktigaste händelser för spelintresserade. I tre dagar finns hela spelbranschen samlad under ett och samma tak, och de stora förlagen tävlar i att trumfa varandra med heta spelsläpp och nyheter.

Fokus i år ligger givetvis på den kommande konsolgenerationen, med Microsofts Xbox One och Sonys Playstation 4 i spetsen. Igår fick vi den första titten på Playstation 4-hårdvaran, som kommer att se ut så här:

Jag är inte särskild imponerad av Sonys planer för Playstation 4, som mest verkar handla om att köra på i samma hjulspår. Men klart är att Sony just nu leder stort över Microsoft vad gäller att fånga kärnpublikens hjärtan. Snacket kring Xbox One kretsar i hög grad kring det negativa: Konsolen kommer att kräva mer eller mindre konstant uppkoppling mot nätet för att fungera, den kommer med begränsade möjligheter att köra begagnade spel (exakt hur det ska fungera är oklart. Microsoft säger att det är “upp till förlagen” att tillåta andrahandsförsäljning eller ej) och Microsoft tycks mer intresserade av att hajpa maskinens tv-funktioner än dess spelutbud. Det positiva, inte minst konsolens till synes mycket avancerade rörelse- och röststyrningsfunktioner, tycks inte engagera på samma vis.

Givetvis tog Sony chansen att plocka poäng på sin ärkerivals bekostnad. Playstation-chefen Jack Tretton var noga med att poängtera att Playstation 4 varken kräver internetuppkoppling eller har några som helst begränsningar vad gäller begagnade spel. Dessutom kommer Sonys maskin att vara billigare: Playstation 4 ska kosta 399 dollar när den släpps i höst. En Xbox One väntas gå loss på 499 dollar.

Vad gäller prestanda och spelutbud väntas de två maskinerna bli väldigt snarlika. Därför blir sådana här saker – onlinefunktioner, stöd för begagnade spel och prislappen – mycket viktiga i kriget om spelarnas plånböcker. Just nu tycks de flesta överens om att Sonys vision för nästa konsolgeneration är betydligt mer tilltalande än Microsofts.

Spelen då? Som väntat visades gott om nyheter upp. Polygon har en bra nyhetssammanfattning för den som vill gräva ned sig ordentligt. Två spel som jag har höga förväntningar på är onlineskjutaren Destiny, från Halo-skaparna Bungie:

YouTube Preview Image

… och givetvis nästa avsnitt av det fullkomligt lysande äventyrsspelet The Walking Dead:

YouTube Preview Image

Roligt var också att svensk spelutveckling fick gott om utrymme igår. Mest uppmärksamhet fick Dice, som till slut bekräftade att nästa del i det kultförklarade Mirror’s Edge är under utveckling:

YouTube Preview Image

… samt Avalanche, vars kommande Mad Max-spel verkar lovande:

YouTube Preview Image

Vilka spel fångade din uppmärksamhet igår? Tipsa i kommentarerna!

Uppdaterad: Givetvis är det Avalanche, inte Starbreeze, som utvecklar nya Mad Max. Tack Christofer Sundberg för rättelse. I bow my head in shame. /Daniel

/Daniel (@danielg0ldberg)