Annons

Spelbloggen

Daniel Goldberg

Daniel Goldberg

Jag var i Tokyo i förra veckan. Som alltid var ett besök i Akihabara, stadens absoluta nördmecka, självskrivet. Här finns allt och lite till för den med minsta intresse för anime, manga och japansk spelkultur.

En av mina favoriter i området är den legendariska retrobutiken Super Potato, med ungefär samma status i spelsamlarkretsar som skivbutiken Rough Trade i London har bland musikälskare. Självklart tog jag lite bilder, så följ med in!

Butiken upptar byggnadens tredje, fjärde och femte våningsplan. För att nå entrén måste man först leta sig uppför en gråtrist, anonym trappuppgång.

Första våningen. Det fina med Super Potato är att butiken känns minst lika mycket som ett museum. Här finns gott om klassiker att provspela och omsorgsfullt bevarade rariteter att fingra på. Är det något särskilt du vill testa? Bara att fråga personalen så sätter de igång spelet åt dig.

I hyllorna finns mängder av begagnade konsoler, alla noga inplastade. Utbudet av japanska Nintendokasetter är nästan obegripligt stort. De riktiga rariteterna står alla bakom glas.

Super Potato är inte billigast i Akihabara, men jämfört med de priser som gäller i väst går det att göra riktiga kap. Ett exemplar av Sega Saturn-pärlan ”Radiant Silvergun” i bra skick kostar här knappt 1000 kronor, vilket är ett par hundralappar mindre än vad spelet vanligen går för i auktioner på Ebay.

…Eller vad sägs om en knapp hundring för ett inplastat exemplar av Squaresoft-klassikern ”Xenogears”? Återstår bara att lära mig japanska.

På andra våningen finns bland annat den här mycket imponerande samlingen av gamla Game & Watch-maskiner. Butikens retrofokus gör att klientelet är märkbart äldre än genomsnittet i Akihabara.

På översta våningen finns ett gäng klassiska arkadmaskiner att slösa bort sina växelpengar på. Någon som ser vilken spelserie som syns till vänster i bild?

Vad jag köpte? Jag nöjde mig med en Famicom-kassett, närmare bestämt det Shigeru Miyamoto-producerade rollspelet ”Mother” från 1989.

Nästa gång tar jag med mig större resväskor, mer pengar, och gör verklighet av min livslånga ambition att lägga vantarna på ett exemplar av varje spel som någonsin släppts till Sega Dreamcast. Det kändes som att de flesta fanns i lager:

/Daniel (@danielg0ldberg)