Annons

Spelbloggen

Daniel Goldberg

Daniel Goldberg

Saknar du, liksom jag, ”Mega man”? Capcoms lilla blå robot var en av 80- och 90-talens mesta spelhjältar. Inte minst de tidiga NES-spelen kombinerar mardrömssvårt plattformshoppande med fantastisk musik och grafik. Även Zero-serien till Game Boy Advance tyckte jag mycket om. Klippet nedan är ur ”Mega man 2”, släppt år 1988 till NES:

YouTube Preview Image

Till skillnad från många andra dåtida spelserier tog ”Mega man” aldrig riktigt klivet in i nutiden. Bortsett från ett par avsteg (”Mega man legends”, som släpptes till Playstation år 2000, är en intressant parentes i spelhistorien) har serien alltid hållit fast vid sina tvådimensionella rötter. För två år sedan släpptes nostalgitrippen ”Mega Man 10” som en nedladdningsbar titel för Xbox 360, Playstation 3 och Wii. Det är skapat med tidstypisk 80-talsgrafik och samma ökända svårighetsgrad som de äldre spelen.

Det kunde ha blivit annorlunda. Polygon har kommit över ett gäng bilder och filmklipp ur det nedlagda spelprojektet ”Mega man: Maverick hunter”, tänkt som en modern och tredimensionell nytolkning av serien. Flera av utvecklarna ska tidigare ha jobbat med det hyllade ”Metroid prime”, som även den klädde en klassisk spelserie i ny, tredimensionell skrud.

Projektet lades ned halvvägs igenom 2010. Kanske var det lika bra. De bilder som finns visar på en vuxnare, mörkare tolkning av Megaman. Det går stick i stäv med min bild av vad som gör honom så speciell. Megaman ska inte vara sammanbiten och dyster. Han ska vara färgglad, energisk och slåss mot fiender vars namn är lika töntiga som de är svåra att besegra.

Mer information, fler bilder och videoklipp ur Megaman: Maverick hunter finns hos Polygon. Reportaget är mycket läsvärt.

/Daniel (@danielg0ldberg)