Annons

Spelbloggen

Tove Bengtsson

Tove Bengtsson

Påskägg i spel gör mig alltid glad – även om de är fåniga eller obetydliga – eftersom det är en hälsning från spelets kreatörer direkt till spelarna. Ett påskägg är en hemlighet, och i spel kan det vara allt från ett fusk till referenser till andra spel eller metaskämt. Gemensamt för dem är att de ofta är svåra att hitta och därför blir det en belöning i sig att finna dem. Eftersom det är Skärtorsdagen idag tänkte jag dela med mig av några av mina favoriter. Glad påsk!

 

Kobanan i “Diablo 2”


Att det skulle finnas en hemlig kobana i “Diablo” var från början ett rykte som spreds av fansen. Blizzard tyckte idén var så fenomenalt rolig att de inkluderade en nivå (dessutom med en koboss!) full av kor i “Diablo 2”. Det kallar jag fanservice.

 

Psycho Mantis i “Metal gear solid”


Det här en modern klassiker, som på mest finurliga vis bröt fjärde väggen och samtidigt skrämde slag på spelarna. Skurken Psycho Mantis läste ens tankar, eller snarare, läste av vad man hade spelat på sin Playstation. Det var dramatiskt och fullständigt otänkbart 1998.

 

Hundslutet i “Silent hill 2”

YouTube Preview Image

Jag var nog inte den enda som fick en och annan “Twin Peaks”-vibb av mycket bisarra och obehagliga “Silent hill”. Extra surrealistiskt och även humoristiskt blev spelets sista minuter om man lyckades få till det hemliga slut då det visar sig att en hund stått bakom spelets alla mystiska händelser.

 

Den profetiska kanonen i “Portal 2”

YouTube Preview Image

Lyckas man rädda denna lilla kanon (som säger att den är speciell), blir man belönad med en mängd märkliga profetiska utsagor. Det är en väldigt fin bonus och efter den här sekvensen kände jag, åtminstone för en stund, lite mer sympati med de bedårande och mordiska kanonerna.

 

“Lost”-ön i “Just cause 2“

YouTube Preview Image

Den här ön är mer än lovligt lik ön i tv-serien “Lost”. På stranden ligger ett kraschat flygplan, det är alltid natt och spöklika soldater som följer efter en i djungeln. Det är minst sagt kusligt! Ett väldigt påhittigt påskägg signerat svenska Avalanche.

 

Vilka är era favoriter?