Annons

Spelbloggen

Tove Bengtsson

Tove Bengtsson

Knappt tre veckor efter att Ubisoft bekräftat att nästa ”Assassin´s creed”-spel kommer att släppas inom det närmsta året, har  det läckt information om projektet. Och det kommer att handla om pirater! Det tycks skribenter på Kotaku, Rock paper shotgun och Examiner vara överens om.

Foto: Kotaku

En affisch på spelet, upphittad av en reddit-skribent, indikerar att spelet kommer att heta “Assassin’s creed: Black flag”. Ytterligare faktagrund för pirattemat signeras Kotaku, som eldar på ryktet med en  ”AC”-karta över Karibien. Enligt ryktena kommer den nya huvudpersonen att bli Edward Kenway, farfar till “Assassin’s creed 3”:s Connor.

Om ryktena stämmer backar alltså “AC”-serien i tiden, vilket känns som det enda rätta. Att lägga spelen närmare och närmare nutid begränsar både storyutvecklingen – som måste följa en kontinuitetslinje – och spelmekaniken, vars verktyg måste vara anpassade till erans tid.

Dessutom är det ju pirater: ett tema som nästan är lika uråldrigt som romanen. Samtidigt är den klichéartade sjörövaren en outömmlig källa till underhållning och eskapism. Tyvärr släpps det alldeles för sällan renodlade piratspel, och alla är inte bra. Fjolårets “Risen 2” hade potential att bli ett suveränt öppen världsäventyr, men dess tekniska brister var bara ett i raden av spelets alla problem.
Bättre har det gått för Telltale games (nu hyllade för “The walking dead”) episodbaserade “Tales of Monkey island”, med återkomsten av alla piratälskares favorit Guybrush Threepwood. Nyversionen av originalet är också väl värd att spela igenom.

Piratspelet jag håller närmast hjärtat är däremot fortfarande ”Sid Meier´s pirates”. Det samlar allt jag gillar med piratspel: båtfärder, skattletande, handel, sjörövarsnack, dueller med värjor, skeppsbombardemang och knyckande av dyra varor. Den relativt nya versionen till Wii är (förutom Nintendos egna titlar) bland det bästa till konsolen. Numera finns spelet till alla tänkbara plattformar, från PC till Android och iOS.

Så om “Assassin’s creed: Black flag” innehåller allt det ovan nämnda plus lite lönnmördande skulle jag bli mer än nöjd. Håller ni med?

—-

En uppdatering. Ubisoft har bekräftat pirattemat på bästa visuella vis, med en trailer:

YouTube Preview Image