Annons

Spelbloggen

Tove Bengtsson

Tove Bengtsson

Det är genom smartphones och plattor (och socialt spelande) som spelmediet slagit genom på bred front. Men av många räknas spelen till plattformarna fortfarande inte som “riktiga spel”, åtminstone inte av så kallade hardcore-spelare. Det beror åtminstone delvis på att touch-kontrollerna inte har en traditionell kontroll-layout, och därmed blir det svårare att anpassa till exempelvis förstaperson- eller tredjepersonssactionspel (som till exempel i ”Heroes & castles”). Dessutom har inte tillräckligt många kända och creddiga spelutvecklare hittills satsat på iOS eller (i synnerhet) Android-plattformar.

Men detta verkar vara på väg att ändras. Andy Hartup skriver i Edge om crowd-fundade République – ett George Orwell-dystopiskt äventyrsspel om övervakning. Spelföretaget Camoflaj som står bakom spelet består av ett antal rutinerade utvecklare, bland annat Ryan Payton som både arbetat med Hideo Kojima på ”Metal gear solid”-serien och på ”Halo 4”.
République går ut på att som en allseende övervakare hjälpa huvudpersonen Hope att undvika upptäckt genom att med en enklare touch-kontroll manipulera objekt i omgivningar. Läs mer om Camoflaj arbete med République här. Spelet kommer till PC, Mac och iOS i sommar.

YouTube Preview Image

Ett annat företag som också förutspår storheten med iPad är svenska Scattered Entertainment. De hävdar att deras apokalyptiska skräckspel ”The Drowning”, som ska släppas under våren, också kommer att återuppfinna förstapersonskontrollen på paddan. Efter att ha sett trailern är jag minst sagt intresserad.

YouTube Preview Image

Eftersom det kommer att släppas spel som lovar såhär mycket nydaning måste jag uppenbarligen skaffa mig en iPad trots allt.