Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

De har benämnts som Klarnas okända mångmiljonärer, programmerarna som har tjänat miljoner på att utveckla betaltjänsten Klarnas it-plattform.

Informationen om dem hittades i en inlaga till Förvältningsrätten i Stocholm, dit Klarnas grundare hade överklagat ett skattebeslut, skrev Marcus Jerräng, nyhetschef på Computer Sweden, i april i år.

De fem utvecklarna började arbeta med it-plattformen från starten 2004 och sålde av sina alla sina aktieposter i Klarna utom en mellan 2007 och 2011.

Fyra av dem startade 2005 mjukvarubolaget Tail-f Systems där de jobbar med nätverkskonfigurering. Ett bolag som nu teknikjätten Cisco Systems, med huvudkontor i San Jose här i Silicon Valley, köper upp för 1,2 miljarder kronor.

”Tail-f kommer att bidra till att uppnå vårt mål med att hjälpa kunder att förenkla och automatisera nätverkshantering, möjliggöra innovation av service och accelerera driftsättning”, skriver Ciscos affärsutvecklingschef Hilton Romanski i ett blogginlägg om affären.

Den väntas bli klar under fjärde kvartalet i år och Tail f-Systems runt 70 anställda kommer att gå över till Ciscos moln- och virtualiseringsgrupp.

Tail-f Systems har redan kontor här i Silicon Valley, utöver huvudkontoret i Stockholm, och stora nätverksleverantörer som Deutsche Telekom och amerikanska AT&T använder deras produkter. Bolaget har tagit in två omgångar med riskkapital på totalt 6,3 miljoner dollar, cirka 42 miljoner kronor, från SEB Venture Capital. Under 2012 hade Tail-f Systems en omsättning på 59,5 miljoner kronor, enligt uppgifter på Allabolag.se.

Köpbudet från Cisco ligger på 175 miljoner dollar, vilket motsvarar nära 1,2 miljarder svenska kronor. Det är en liten affär för Cisco som har mer än 50 miljarder dollar i kassan, men många fler miljoner till några svenska utvecklare.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson