Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Johan Brenner, partner i det nordiska riskkapitalbolaget Creandum med bas i Stockholm, mejlar strax innan vårt möte att han blir 15 minuter sen. Vi ska ses på The Battery, en medlemsklubb i North Beach i San Francisco där Johan Brenner är medlem.

Han har bott i Silicon Valley i ett år och planen var egentligen att en annan Creandum-partner skulle ta över efter sommaren.
– Jag har jobbat upp ett brett kontaktnät här och vi har lyckats bra med att hjälpa nya och gamla investeringar. Det skulle vara synd att släppa det så det blir antagligen att jag stannar ett tag till, säger Johan Brenner, när vi har satt oss ner i några soffor på The Battery.

CreandumJohan Brenner och Joel Eriksson Enquist på klubben The Battery i San Francisco.

Med sig till intervjun har han en medarbetare från Creandum, Joel Eriksson Enquist, som också bor i Silicon Valley sedan några månader tillbaka. Creandum var tidig investerare i exempelvis musiktjänsten Spotify och betaltjänsten Izettle i Sverige, men de är inte främst i Silicon Valley för att göra nya investeringar.

– Vår primära anledning för att vara här är inte för att investera i bolag, utan att hjälpa vår befintliga portfölj av bolag vi har investerat i. Vi vill exempelvis förstå bolag som Facebook, Google och Paypal, deras strategi och vad de tittar på för bolag, och se vilka case i vår portfölj som skulle kunna vara intressanta för dem, säger Joel Eriksson Enquist.

De stora it-bolagen här lägger mycket pengar på att köpa upp startup-företag och Creandum vill så klart tjäna pengar på sina befintliga investeringar. Creandum är heller inte ensamt om sin närvaro i Silicon Valley bland nordiska riskkapitalbolag. Även Northzone har en representant här.

Förutom att trendspana och träffa andra riskkapitalbolag och ängelinvesterare i Silicon Valley för att se om det finns intresse att investera i Creandums portföljbolag, så träffar Joel Eriksson Enquist och Johan Brenner också många svenska entreprenörer som kommer hit. Vissa av dem har de redan haft ett möte med i Sverige, men desto fler inte. Entreprenörerna har säkert också i en del fall större chans att träffa Creandum här än i Sverige, för där står de inte ut på samma sätt.

– Om entreprenörerna kommer hit har de visat på kraft. Det är något vi kommer tillbaka till hela tiden att vi investerar i entreprenörer och deras handlingskraft, och inte bolaget i sig, säger Johan Brenner.

Han ordnar även möten här för entreprenörer som Creandum redan har investerat i, för att hjälpa dem att få andra perspektiv.

– De får träffa personer som har varit med och skalat företag, som svenskar som jobbar på bolag som Airbnb och Lyft. Silicon Valley har mycket som är imponerande, men jag är mest imponerad av hur duktiga många är här på att skala sina verksamheter, säger han.

Johan Brenner kommer in på ett resonemang om att han tycker det är intressant med entreprenörer som kan skapa nya marknader. Exemplet han refererar till är entreprenören Travis Kalanick som har startat den snabbväxande taxitjänsten Uber. Visst tog Travis Kalanick sig först an att utmana befintliga taxibolag, men efter det har det växt och Uber har skapat nya marknader.

– Det som nu är på väg att hända med Uber och varför folk investerar i det är att det på sikt kommer att bli för dyrt att ha egna bilar, tror Johan Brenner.

Det handlar dels om att Ubers priser troligen kommer att vara billigare än att ha en egen bil om man bor i en storstad. Och att Uber eller andra liknande tjänster kommer att ha självkörande bilar i framtiden.

Johan Brenner pratar vidare om att internet för tio år sedan var mer lokalt, medan nätverkseffekterna i dag är globala. Creandum har hittills främst investerat i Norden, men tittar även på bolag i andra delar av Europa.

– Vi träffar många bra bolag, men det kanske inte är de som kommer att bli internationella. Säkert lönsamma, men inte globala. Vår styrka är i Norden, men om vi hittar ett annat bolag som är bättre någon annanstans är det klart att vi ska investera i det, säger han.

Såddinvesteringar i Europa börjar i snitt närma sig samma summor som här i Silicon Valley, menar Joel Eriksson Enquist. Mellan 1-2 miljoner euro i Europa och 2,5 miljoner dollar här. Medan så kallade A-rundor, det vill säga den första kapitalanskaffningen ett bolag gör efter såddinvesteringar, skiljer sig från fem miljoner euro i Europa till 15 miljoner dollar här.

Vi kommer osökt in på ämnet it-bubbla och Johan Brenner kommenterar:
– Det är en annan sak nu än under dotcom-eran, för det finns underliggande intäkter och lönsamhet. Det är klart att det är lite av ”haydays” (goda tider) och det finns en väldig optimism. Vi kan använda ordet optimism istället för bubbla och den kommer i vågor. Men optimismen i dag behöver inte vara en bubbla. Det finns underliggande intäkter, användare och värdena skapas snabbt. Så var det inte för tio år sedan, tycker Johan Brenner.

Under de senaste åren har det skett stora uppköp och börsnoteringar i Silicon Valley. Några exempel är Facebooks köp av Instagram och Whatsapp för miljardbelopp och Facebooks och Twitters börsnoteringar.

– Det har börjat komma lite jantelag till Silicon Valley, tycker Joel Eriksson Enquist.

Han förklarar hur han menar:
– Det är inte fult att tjäna pengar här, men det är fult om få personer gör det för pengarna ska användas för att bygga vidare på utveckling till alla, säger han.

Visst återinvesteras en del av pengarna i nya bolag här, men det finns också en klick riktigt rika människor från de senaste årens optimism – som Johan Brenner vill kalla det.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson