Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg är känd för sin avslappnade stil. Klädd i t-shirt och jeans inledde han sociala medier-jättens utvecklarkonferens F8 inför ett överfullt konferenscenter av utvecklare.

Mark Zuckerberg f8– Vi ska ha ett annorlunda F8 i år. Tidigare har vi fokuserat på nya konsumentlanseringar, men i år handlar det om er utvecklare, sa Mark Zuckerberg.

Det är Facebooks femte utvecklarkonferens och den senaste ägde rum 2011.

– I dag ska vi prata om hur ni kan bygga, skala och tjäna pengar på era mobilappar, sa Mark Zuckerberg.

Han pratade om frustrationen kring att bygga för mobila plattformar, där bolag som Google, Apple och Microsoft har proprietära och vertikala mobilplattformar.

– Alla de företagen försöker bara tävla och har inget motiv för att brygga sina plattformar. Som utvecklare vill vi ha verktyg som fungerar över alla plattformar. Vårt mål med Facebook är att bygga en plattformsoberoende plattform, sa Mark Zuckerberg.

I den ska inloggning, delning och att tjäna pengar ingå. Facebook fortsätter i riktningen att vara en infrastruktur för webben och storsatsar på mobilt.

Mark Zuckerberg pratade också mycket om en stabil plattform, två års stabilitetsgaranti och flera versioner av sitt API (plattformen utvecklare kan använda för sina mobilappar). Målet för att fixa buggfixar är numera 48 timmar.

Så kom han till den heta frågan om Facebooks inloggning.
– Vi vet att en del är rädda för att trycka på den blå knappen. Det tillhör den vanligaste feedbacken vi får på vår plattform, sa Mark Zuckerberg, och visade upp Facebooks blåa inloggningsknapp.

loginvalLoggar vi in med Facebook i olika mobilappar måste vi också dela med oss av information i våra profiler till apparna. Facebook har sedan tidigare infört en knapp där man skippa att dela med sig av en del av informationen. Nu tar Facebook nästa steg och låter användarna välja olika saker de vill dela med sig av (se bild till vänster).

Snart ska det också gå att logga in i en mobilapp anonymt via Facebook.

– Vi lanserar även en anonym inloggning. Det fungerar som en anonym identifiering som låter dig prova olika appar utan att vara rädd, och själv välja när du vill personalisera dina inställningar, sa Mark Zuckerberg.

loginanonymtDet handlar alltså om att kunna logga in i olika mobilappar för exempelvis Android- eller Apple-mobiler (80 procent av apparna där har Facebooks inloggning), men att göra det utan att ge apparna någon information om dig själv. Facebook vet ju fortfarande vem du är och var du loggar in, men i en mobilapp där du loggar in anonymt med din Facebook-profil ska dina användaruppgifter inte synas.

Anonymitetstrenden har växt fram på senare tid, med appar som Secret och Telegram där man kan dela med sig av hemligheter anonymt och skicka hemliga meddelanden. Nu hänger Facebook på och introducerar en anonym väg in i appar som erbjuder inloggning via sociala medier-jätten.

LÄS MER: Appen där du kan läsa dina vänners hemligheter
LÄS OCKSÅ: Facebook tvingar på användare meddelandeapp

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson