Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Just nu pågår Microsofts utvecklarkonferens Build här i San Francisco. Jag är inte på plats då presspassen till konferensen var slut när jag frågade, men jag följde delar av den tre timmar långa (!) inledningsdragningen i går via webben.

Utvecklarkonferenser är populära bland de stora it-bolagen. Google har sin och Apple, Oracle och IBM med flera har sina. Det gäller att få utvecklarna att känna sig utvalda och försöka överösa dem med nyheter som de förhoppningsvis ska åka hem och göra något av.

Runt 6 000 utvecklare har kommit hit för att delta i Microsoft Build under den här veckan.

Foto: MicrosoftUnder inledningsdragningen berättade Microsoft bland annat om den nya versionen av operativsystemet för mobiler, Windows Phone 8.1, och demonstrerade den röststyrda assistenten ”Cortana”. Den fungerar till synes på samma sätt som Google Now och Apples ”Siri”, men Microsoft hävdar att Cortana är mer personlig.

Till exempel kan hon söka igenom e-postmeddelanden för att hitta en viss bokning eller varna för att flyget är sent. Men det är än så länge upp till bevis för funktionaliteten när Cortana släpps till allmänheten.

I ett försök att få fart på Windows för mobiler och surfplattor släpper Microsoft operativsystemet gratis till mobiltillverkare. Hittills är det främst Nokia som använder Windows Phone i sina mobiler och bolaget vill säkert mer än gärna nå ut till fler. Eller rättare sagt måste man det för att ha en chans på mobilmarknaden.

Googles operativsystem Android är open source, Apples IOS finns i alla Apple-prylar och Windows Phone ligger efter rejält efter i marknadsandelar. De senaste siffrorna från analysföretaget Gartner, för mobilförsäljningen på den den globala marknaden under 2013, visar att Android har 78,4 procent av marknaden, IOS har 15,6 procent och Windows Phone 3,2 procent.

Microsoft släpper Windows gratis till prylar under 9 tum och kallar det Windows for Internet of Things. Men kostnaden för Windows för PC-datorer behåller Microsoft, vilket är en viktig intäktskälla för bolaget.

En intressant aspekt, som teknikbloggen Recodes skribent Ina Fried tar upp, är att visst ger Google bort operativsystemet Android, men det betyder inte alltid att det är gratis.

”Microsoft har krävt – och lyckats få – de flesta stora Android-pryltillverkarna att betala patentlicensavtalroyalties för varje telefon de säljer. Företag som Samsung, HTC och Acer har skrivit på ett sådant avtal”, skriver Ina Fried.

Som hon påpekar, innebär det paradoxalt att Microsoft kommer att få fler intäkter från mobiltillverkare som använder Android än Windows Phone. Något som bolaget redan har tjänat mer pengar på än sitt eget operativsystem.

Microsofts nye vd Satya Nadella var också på plats under gårdagens dragning och gav sin syn på vad han vill att utvecklarna ska göra. Hittills har Microsoft inte haft någon större lycka med att få utvecklare att bygga appar på Windows. Nu släpper bolaget Universal Windows Apps med den nya versionen ”8.1 Update” av Windows, ett ramverk som ska göra det enklare att ta fram appar som fungerar i alla plattformar – surfplattor, mobiler och pc-datorer.

Satya Nadella var avslutningstalare under den tre timmar långa dragningen och det var säkert många utvecklare som gäspade vid det laget. De har rest hit från olika delar av världen och jetlagen är inte alltid snäll mot kroppen.

Tips! Teknikbloggen The Next Web listar alla nyheterna från dag ett på Microsoft Build.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson