Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

25-Highest-Paying-Companies-for-Interns-301x1024Det lönar sig att vara praktikant på teknikbolagen i Silicon Valley. Enligt amerikansk lag måste företag betala ut praktikantlöner och här gör de det med råge.

En rapport från karriärcommunityt Glassdoor visar att vissa företag betalar så mycket som 75 000 dollar, cirka 480 000 kronor, om året till praktikanter.

Det är långt över medianlönen för ett amerikanskt hushåll som, enligt US Census Bureau, är 53 046 dollar, cirka 340 000 kronor, om året.

I topp bland praktikantlönerna i USA ligger mjukvaruföretaget Palantir, ett Silicon Valley-bolag som startades 2004 av bland andra Paypal-medgrundaren Peter Thiel. Där är snittlönen för en praktikant 7 012 dollar i månaden, cirka 45 000 kronor.

Därefter kommer mjukvaruföretaget Vmware, mikrobloggen Twitter, professionella nätverkstjänsten Linkedin och sociala medier-jätten Facebook. Sökjätten Google ligger lite längre ner på listan, på nummer nio, men betalar ändå i snitt 5 969 dollar, cirka 38 000 kronor, till sina praktikanter.

Kort och gott så lönar det sig att göra praktik här. Å andra kostar högre utbildning mycket i USA och det krävs säkert en del för att få en av praktikantplatserna.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson