Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Apples vd Tim Cook är på flera sätt motsatsen till sin företrädare Steve Jobs. Jobs var mer frispråkig och bombastisk, medan Cook är mer lågmäld och har ett jämnt temperament.

Men det finns saker som får Cook att komma igång. Det visade sig på fredagen när Apple höll sitt årliga möte för aktieägare på huvudkontoret i Cupertino, Kalifornien.

Cook förkastade då ett förslag från en konservativ policy-grupp i Washington, National Center for Public Policy Research – NCPPR, som gick ut på att Apple skulle skippa kostnader för att göra mer klimatvänliga produkter till förmån för högre vinst.

I förslaget ingick också att Apple skulle vara mer transparenta med hur mycket pengar bolaget lägger på deras hållbarhetsprogram. Och redovisa vilket engagemang man har i olika organisationer som jobbar med hållbarhetsfrågor för miljön.

Enligt en genomgång av förslaget, som publikationen The Mac Observer har gjort, är policy-gruppen NCPPR klimatskeptiker (tror inte på människans inverkan på klimatförändringar) och tycker att företag enbart ska fokusera på vinst.

När en representant från NCPPR, under fråga-svar-delen av mötet, frågade om Cook därmed kunde lova att Apple bara skulle göra saker som ledde till vinst blev Apple vd:n arg. Han menade att miljöarbete visst har ekonomisk betydelse och att Apple även gör flera andra saker utan vinstintresse, inklusive för miljön.

”När vi jobbar med att göra våra prylar tillgängliga för blinda så tänker jag inte på ”the bloody ROI” (return on investment), sa Cook.

Det gäller även för miljöfrågor, sa han, och fortsatte:

”Vill ni att jag ska göra saker bara av ROI-skäl borde ni sälja era aktier.”

Förslaget röstades ner av mötet.

LÄS OCKSÅ: Drömjobbet på Apple blev en mardröm

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson