Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

När en tjänst får mycket uppmärksamhet, som ett uppköp eller nedläggning, kan det ge ringar på vattnet för andra aktörer. I onsdags förra veckan kom nyheten att Facebook köper Whatsapp för 123 miljarder kronor, vilket satte fart på användartillväxten för andra meddelandeappar.

Ryska Telegram har sett en lavinartad ökning av användare de senaste dagarna. Appen gick i början av veckan förbi Whatsapp i topplistan i App Store, för att sedan hamna några placeringar under.

När Whatsapp låg nere i lördags fick Telegram 1,8 miljoner nya användare, säger grundaren Pavel Durov till teknikpublikationen Techcrunch. I söndags fick den 4,9 miljoner användare. Det från att tidigare ha växt med 300 000-400 000 användare per dag.

Ett av de främsta skälen, förutom att hitta alternativ till Whatsapp när appen låg nere, förmodas vara att en del inte litar på Whatsapps nya ägare Facebook. Vilket till viss del kan bero på att sociala medier-jätten har lämnat ut information om sina användare till den amerikanska underrättelsetjänsten NSA.

Telegram utger sig för att vara en ”NSA-säker” meddelandeapp och i den kan man kryptera meddelanden och tidsinställa när de ska försvinna. Säkerheten i appen har dock ifrågasatts av bland andra en hacker och mjukvaruutvecklare som kallar sig själv Moxie Marlinspike. Han har också utvecklat appen Textsecure, än så länge bara för Android, i vilken man kan skicka krypterade meddelanden.

Andra appar, som Tigertext där meddelandena är krypterade och förstörs efter ett tag och Confide där de försvinner när de har lästs, har också sett en ökning i antal användare sedan Whatsapp-köpet blev officiellt.

Slutsatsen man kan dra är att det inte bara är dåligt när konkurrenterna får uppmärksamhet.

LÄS MER: Facebook köper meddelandeapp för 123 miljarder dollar

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson