Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Svensken Peter Magnusson har bott länge i Silicon Valley. 1998 grundade han bolaget Virtutech med säte i San Jose, Kalifornien, som tolv år senare såldes till processortillverkaren Intel.

201o började han på Google som app engine director och var ansvarig för sökjättens molntjänst. Efter tre och halvt år har han nu lämnat Google för att bli vice president of engineering på Snapchats kontor i Los Angeles, vilket i princip handlar om att vara ansvarig för utveckling.

Peter Magnusson twittrade om nyheten, som först kom ut på tidningen Wall Street Journals sajt, och skämtade om att twitter-inlägget snart skulle försvinna. Det är nämligen så det fungerar i appen Snapchat, där de bildmeddelanden man skickar försvinner efter mottagaren har läst dem.

Värvningen av Peter Magnusson följer snart efter två andra rekryteringar från Instagram och Amazon, och Snapchat satsar. Så pass mycket att grundarna Evan Spiegel och Bobby Murphy ska ha tackat nej till ett köpbud på 21 miljarder kronor från Facebook i mitten av november förra året. En månad senare tog Snapchat istället in 330 miljoner kronor i riskkapital.

De senaste användarsiffrorna Snapchat delade med sig av var i november 2013, då man sa att det skickas mer än 400 miljoner meddelanden i appen varje dag. Det är mer dubbelt så många jämfört med i juni 2013.

I Wall Street Journals artikel berättar Peter Magnusson att Snapchat är en av Googles största kunder och att det var så han började intressera sig för appen. Snapchat använder i dag främst Googles datacenter för sin trafik, men framöver kommer man även att bygga sin egen teknikinfrastruktur, enligt vad Snapchats medgrundare och tekniske chef Bobby Murphy säger i artikeln.

I den stod det också först att Peter Magnusson bland annat skulle jobba med att bygga den nya interna tekniska infrastrukturen för att Snapchat inte längre skulle vara så beroende av Google. Men han gick själv in och kommenterade artikeln och skrev ”tack Wall Street Journal för att ni gör mina gamla vänner på Google arga”, vilket ledde till att tidningen ändrade några formuleringar.

Enligt Peter Magnusson handlar det snarare om att utvärdera olika alternativ och att det längre fram skulle kunna utmynna i egen infrastruktur för utvalda delar av appen, men att Snapchat ska fortsätta jobba tillsammans med Google. Inte lätt det här med gamla och nya arbetsgivare.

Snapchat ska heller inte behöva så mycket utrymme för att lagra data eftersom meddelandena i appen försvinner. Men det hindrar den inte från att bli hackad, för användarnas uppgifter finns ändå där.

Det var i slutet av december som en hackergrupp gjorde ett intrång i Snapchat och 4,6 miljoner telefonummer lades upp för nedladdning på en sajt. I samband med rekryteringen av Peter Magnusson gick den tekniske chefen Bobby Murphy även ut och sa att företaget ska anställa ett säkerhetsteam.

LÄS MER om Snapchat:
Snapchat snor chef från Instagram
För Snapchat verkar förlåt vara ett svårt ord
Snapchat håvar in 330 miljoner kronor

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson