Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Satya Nadella, i dag chef för Microsofts företags- och molnverksamhet, pekas ut som Ballmers efterträdare.Nu kan det vara klart. Microsofts nye vd blir, enligt källor till Bloomberg, 46-årige Satya Nadella som i dag är chef för Microsofts företags- och datamolnverksamhet.

I augusti förra året meddelade Steve Ballmer att han inom ett år lämnar vd-posten på Microsoft, men vem som skulle efterträda honom var inte klart. Det spekulerades fram och tillbaka i olika namn, som numera Microsoft-ägda Nokias vd Stephen Elop eller Microsofts vice vd och ansvarige för strategi och affärsutveckling Tony Bates.

Fords vd Alan Mulally var också på tal, men stoppade ryktena med att själv gå ut och säga att han inte skulle lämna biltillverkaren.

Och det var tur att Ballmer sa ett år, för processen har onekligen dragit ut på tiden.

De senaste veckorna har även namn som Ericssons vd Hans Vestberg och just Satya Nadella varit heta. Men Hans Vestberg ska ha meddelat Ericssons styrelse på onsdagen att han inte planerar att lämna bolaget. Enligt Bloombergs källor så förbereder Microsofts styrelse just nu för att utse Nadella till ny vd.

Det ska också pågå diskussioner kring att ersätta Bill Gates som styrelseordförande med styrelsmedlemmen och före detta Symantec-vd:n John Thompson. Men även om Gates skulle avgå finns det uppgifter på att han ska bli ännu mer involverad i företaget.

Det blir mycket att bita i för den nya vd:n. Så sent som i somras införde Ballmer en ny riktning för Microsoft, där organisationen ska lägga mer fokus på hårdvara än mjukvara. Dessutom köpte Microsoft Nokias mobilenhet under 2013, som ska integreras i verksamheten. Nadella har främst erfarenhet från mjukvarusidan, är en veteran på Microsoft och blev anställd på företaget redan 1992.

Ballmer avslutar sina 13 år som vd med ett försäljningsrekord under fjärde kvartalet 2013, vilket nu verkar blir hans sista hela kvartal.

LÄS MER: Försäljningsrekord för avgående Ballmer

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson