Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Randi ZuckerbergUndra hur det är att stå i skuggan av en bror så känd som Facebooks grundare Mark Zuckerberg? Det vet Randi Zuckerberg, även om hon undvek att kommentera det när jag lyssnade på henne i en intervju häromkvällen.

Randi Zuckerberg kom nyligen ut med två böcker, en barnbok om flickan Dot och en vuxenbok med titeln Dot Complicated. De handlar om digital livsstil, hur man ska navigera i sitt liv på nätet och om hur man kan hitta balans i det man visar upp och inte. Randi Zuckerberg brukar dock ofta beskrivas som en person som visar upp allt.

Upprinnelsen till böckerna var en Facebook-bild, som jag skrev om här på bloggen förra året. Randi Zuckerberg hade tagit ett foto på sin familj när de använde Facebooks Snapchat-kopia Poke runt middagsbordet under julen. Fotot var avsett för hennes vänner på Facebook, men en vän till en hennes syster såg också fotot, sparade ner det och twittrade om det. Rubrikerna i media löd att Randi Zuckerberg inte hade koll på Facebooks sekretessinställningar.

– Det tycker jag var lite hårt, sa Randi Zuckerberg till teknikpublikationen All Things Digitals chefredaktör Kara Swisher under intervjun, som ägde rum på Commonwealth Club i San Francisco.

Men det fick henne att tänka efter kring vad som är privat och publik information.
– På nätet finns bara publikt eller privat, men det mesta av våra liv lever vi i vårt personliga utrymme, sa Randi Zuckerberg.

Hon menar att vi har kommit till en punkt där vi verkligen måste tänka på hur tekniken kan göra oss bättre.

– Vi har inte lyxen längre att ha ett jobbliv och ett privatliv längre. Vi har bara en identitet, och vad frågan är vem vi vill vara, sa hon.

Hon ifrågasatte också hur vi kan vara kreativa och komma på nya idéer när vi ständigt är distraherade, ett resonemang som flera med henne för.

Kara Swisher gick ut hårt och en av frågorna hon ställde till Randi Zuckerberg var om de dåliga recensionerna hon har fått av böckerna.

– Många har inte ens läst dem, svarade Randi Zuckerberg.

Hon var noga med att säga att hon inte är emot teknik och internet, tvärtom, men att hon tror att vi måste reflektera kring vad vi delar i sociala medier. Det för människor samman, men det kan också vara överväldigande för många, tror hon. Ett komplicerat resonemang för en person vars bror har startat världens största sociala nätverk.

– När jag jobbade på Facebook uppmuntrade vi att dela innehåll, men vi var inte alla redo för det själva som jobbade där, sa hon, om åren då hon arbetade tillsammans med sin bror på Facebook som marknadschef och talesperson för bolaget.

Hon sa att hon lämnade Facebook för att hennes jobb där begränsade henne i vad hon ville göra. Ett av projekten hon startade under ett så kallat ”hackathon”, där man jobbar med nya idéer, på Facebook blev hennes nya jobb. Hon började föreläsa och förra året var hon producent för en dokusåpa om Silicon Valley på kanalen Bravo, som fick en del kritik i Silicon Valley.

– När jag var ute och höll dragningar kom folk fram efteråt med frågor som ”varför använder mitt barn teknik så här” eller ”varför använder min man sin surfplatta i sängen”. Då bestämde jag mig för att starta min blogg med svar på vanliga frågor som folk ställer, sa Randi Zuckerberg.

Det var också ur bloggen som böckerna mynnade ut.

–Vad är syftet med det här? Vill du vara ”miss internet manners”?, frågade Kara Swisher.

– Jag är ingen expert, det här är bara hur jag ser det, svarade hon.

Randi Zuckerberg tycker att vi just nu lever i en gråzon i vad som är ok och inte på nätet.

– Jag tror att varje företagsledare kommer att ha sagt något hemskt online, det är den tiden vi lever i nu, sa hon.

SvD:s Karin Henriksson har skrivit mer om Randi Zuckerbergs böcker.

LÄS MER: Startup-såpa stör Silicon Valley

Nu tar jag och Silicon Valley-bloggen julledigt och återkommer med en årssammanfattning i mellandagarna. God jul!

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson