Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

En stor pråm ligger förtöjd längs med en betongbrygga vid en småbåtshamn på Treasure Island, ön som ligger mellan San Francisco och Oakland.

Den senaste månaden har ryktena gått varma kring vad pråmen, som nu bekräftat är sökjätten Googles, ska användas till. Är det en partybåt? Ett datacenter? Eller kanske en butik för att sälja Googles glasögon Glass. Nej, inget av de sakerna.

Google, som först inte sagt ett ljud om saken, avslöjade häromveckan i ett uttalande att man planerar att använda den som en ”interaktiv plats där människor kan lära sig saker om ny teknik”. Det är vagt och kan betyda lite vad som helst, men något med utställningar och utbildningar kring teknik är lätt att gissa på utifrån den tunna beskrivningen.

Jag åkte ut till Treasure Island och tittade på pråmen som ligger bakom stängsel. Den är inte färdigbyggd och när jag var därute i fredags eftermiddag var det tomt på folk.

Men pråmen är bara en del av ett skepp som ska ha en ”konstnärlig struktur”. Det står i dokument som tidningen San Francisco Chronicle har tagit del av kring bygget. När skeppet är klart kommer det att ha segel som ser ut som fiskfenor runtom pråmen. Dokumenten kommer från företaget By and Large, LLC, som ska ha kopplingar till Google, och det spekuleras i att orden i namnet – by och large – är en lek med ordet barge som pråm heter på engelska.

googlebarge1

Skeppet ska segla längs San Franciscos kust samt några öar runtomkring, och stanna till i olika hamnar för att ta emot besökare. Runt 1 000 besökare beräknas komma till skeppet varje dag och det ska ligga förtöjt en månad i varje hamn. Och det här inte det enda skeppet Google bygger. Det finns även ett i Portland och ett i Maine i USA.

Att bygga på en båt kräver inte samma tillstånd som ett husbygge, men hemlighetsmakeriet kan ändå straffa sig. Det säger integritetsexperter och miljöaktivister till San Francisco Chronicle. Invånare i Norra Kalifornien värnar om sin kust och de kan komma att stämma Google om de inte är nöjda med hur det färdiga skeppet påverkar kustremsan och öarna.

Framtidsfoto ovan: En konstnärs tolkning, utifrån dokumenten från By and Large, LCC, av hur Googles skepp kan komma att se ut. Bild via San Francisco Chronicle.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson