Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Har du undrat varför du bara ser vissa av dina vänners uppdateringar i ditt Facebook-flöde? Eller varför ett visst namn kommer upp först när du skriver in något i sökrutan? Det beror på att Facebook rankar dem utifrån olika parametrar, som till exempel vilka du interagerar med mest.

Nu kan du själv ta reda på vilka av dina vänner som rankas högst. I alla fall om man får tro Arjun Sreedharan, utvecklare på SAP i Bangalore, som har skrivit ett skript för att återspegla det (det har även funnits andra , men det här är ett av de enklare att använda).

Så här gör du (på egen risk):

  • Ta tag i och dra den här länken till ditt bokmärkesfält i webbläsaren (den ska alltså inte klickas på): FB Friends Ranking
  • Logga sedan in på Facebook och klicka på länken i bokmärkesfältet. Då kommer det upp en lista med dina vänner och Facebooks presumtiva ”friends rating score” till höger om namnen. Varje vän är alltså poängsatt, och du kan jämföra den poängen med din summa som står högst upp i listan. Ju lägre poäng, desto högre kommer man i rankingen.

”Poängsumman ger en indikation på hur nära du står din vän. Jag gissar att bara Facebook vet exakt vad den betyder”, skriver Arjun Sreedharan i kommentarsfältet på sin blogg.

När jag testar så listas sidorna jag gillar och ställen jag har besökt högst upp, och därefter kommer vännerna. Jag skulle säga att ordningen stämmer ganska bra in på de personer jag senast har messat med i privata meddelanden, vilket verkar ha en stor inverkan, och dem vars uppdateringar och tidslinjer jag har kommenterat på det senaste.

Men jag har också läst bland kommentarerna på Arjun Sreedharans blogg och i kommentarsfält på Facebook att rankingen inte verkar stämma för vissa, utifrån vilka de har kommunicerat mer med på sistone. Antingen finns det brister i skriptet, eller så utgår Facebooks ranking även från sådant som vi inte tror.

LÄS MER: Facebooks hemliga plan: en sökfunktion

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson