Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Facebook_Hacker WayDen för Facebook karaktäristiska tummen upp-symbolen pryder skylten vid infarten till sociala medier-jättens huvudkontor här i Silicon Valley. Men på onsdagen meddelade företaget att tummen inte längre ska finnas på Facebooks gilla-knappar.

I ett inlägg på Facebooks utvecklarblogg berättar man att gilla- och dela-knapparna i dag finns på 7,5 miljoner webbsajter och visas mer än 22 miljarder gånger per dag. Med andra ord är de avgörande för Facebook och man kan tänka sig att den blå färgen i loggan (se nedan) istället för den ljusgrå är till för att förstärka f-et ytterligare.

Förändringen gäller alltså knappar på externa sajter, men i en variant av hur många gillanden man har fått, i själva nätverket och i kommentarsfält kommer tummen att finnas kvar som symbol.

Just nu syns både de gamla och nya knapparna ute (finns även redan en gilla-knapp med f istället för tumme), och Facebook skriver att de som har gamla gilla- och dela-knappar på sina bloggar och hemsidor kommer att få dem uppdaterade automatiskt.

Facebook-knappar

De nya Facebook-knapparna.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson