Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Så kallade wearables, teknik som är integrerat i saker vi kan ha på oss som smarta klockor och glasögon, beräknas vara en produktkategori värd runt 65 miljarder kronor år 2016. Det enligt en prognos från analysföretaget Gartner.

Google Glass, de smarta glasögonen från Google, finns än så länge bara på utvecklares och utvalda personers ansikten. Jag ser ett par då och då här i Silicon Valley, men testperioden pågår fortfarande och det ryktas att de kommer i en andra version innan de släpps till allmänheten under 2014.

Nu verkar Samsung också vilja ge sig in i leken med smarta glasögon. I en patentansökan som registrerades i Korea nu i oktober har man angett typen ”sportglasögon”, skriver Wall Street Journal.

Samsung Gear GlassEnligt patentbeskrivningen kopplas glasögonen till en mobiltelefon och visar information om det som händer i telefonen. De har inbyggda hörlurar för att man ska kunna ta emot samtal och lyssna på musik, funktioner som även finns i Google Glass. På ena sidan av Samsungs glasögon ser det ut att sitta en knapp och i fronten en kamera. Till skillnad från Google Glass har modellen sladdar på varje sida, som möts där bak och går ner i något som ser ut som en USB-kontakt.

samsung gear glass 2De liknar Googles glasögonen i designen, om än lite mer sportiga och med skillnaden att de har faktiska glas framför båda ögonen. Rykten säger att de ska heta Samsung Gear Glass, vilket går i linje med Samsungs smarta klocka Gear.

Men ett patent säger ju inget mer än just att det finns ett patent. Om det sedan blir några glasögon från Samsung är än så länge oklart. För några dagar sedan rapporterade Wall Street Journal att även Microsoft verkar jobba på sin version av uppkopplade glasögon, och snart ska väl alla de stora it-bolagen ha ett par.

Om vi kommer att gå runt med smarta glasögon i framtiden återstår att se. Till exempel tror Will.i.am, Black Eyed Peas-sångaren som jobbar med framtidsscenarier för Intel, att vi alla kommer ha hjälmar på oss i framtiden som vi kan vara i våra virtuella världar med.

Brian David Johnson och Will.i.am

Intels futurist Brian David Johnson i ett samtal med Will.i.am på konferensen Intel Capital Global Summit i San Diego i veckan.

Källa till bilderna på glasögonritningarna ovan: Korea Intellectual Property Rights Information Service

LÄS MER:
Google vill att du ska se in i framtiden
Svenska bakom designen av Google Glass

LÄS OCKSÅ:
Använder Google-anställda själva glasögonen?

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson