Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Har du sett folk dansa till låten Harlem Shake i ett Youtube-klipp eller olika bilder av den sura katten ”Grumpy cat”? Det är två exempel på så kallade internetmeme som har fått stor viral spridning.

Enligt Wikipedias definition av ett internetmeme, är det ”en idé, stil eller handling som sprids från person till person via internet”. Det kan till exempel handla om en dans eller låt man härmar, och vara i form av en bild, länk, video, hemsida eller hashtagg (# framför ett ord). Dessa sprids ofta via sociala medier-jättarna Facebook och Twitter, som har sina säten här i Silicon Valley, och internetforum som 4chan och Reddit.

Men vad är det egentligen som gör att ett videoklipp eller en bild med text på får stor spridning? Det krävs bland annat en mix av humor och att många kan relatera till det, men det ska till mer än så. I veckan förklarade teknikpublikationen Mashables redaktör Annie Colbert hur det ligger till:


En som har forskat kring internetmemet ”lolcats” är Kate Miltner, som jag träffade i Malmö i somras och skrev om på SvD Näringsliv: Hon har forskat om katterna på nätet

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson