Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Att koppla ner är en trend det snackas en hel del om. Men först kan det vara en idé att ta reda på hur mycket tid man faktiskt lägger på sin digitala närvaro.

Quantified Self-konferensen i San Francisco, som jag var på i torsdags, pratades det mycket om olika experiment med livsvanor. Bland annat berättade mjukvaruutvecklaren Robby Macdonell om att han har mätt vad han gjort framför datorskärmen i 8 000 timmar under sex år.

Robby Macdonell

– Vad i h-vete har jag gjort i dag, sa Robby Macdonell på scen.
En fråga han brukade ställa sig förut. Men när han försökte komma underfund med det var det alltid ett par timmar som gick åt, som han inte hade koll på.

Robby Macdonell är ju som sagt mjukvaruutvecklare och för honom handlar det inte främst om att koppla ner utan att effektivisera sin tid för att få mer gjort. Och helst hade han velat lägga alla sina timmar framför skärmen på programmering. Därför började han mäta vad han faktiskt gjorde under alla de där timmarna. Fler timmar än vad han sov, eller ägnade sig åt andra aktiviteter.

– De timmarna som försvann var små aktiviteter jag gjorde på datorn, sa han, och syftade på Facebook, Twitter, Reddit och andra sociala nätverk.

Han mätte också tiden han la på att titta på skärmen i sin telefon till i snitt 2,7 timmar per dygn. Men den största tidstjuven var mejl. De tog 43 procent av hans tid ett tag.

Han berättade om tre saker han har förändrat utifrån mätningarna:
1. Att läsa och svara på mejl en gång om dagen, runt klockan 10 på förmiddagen. På det har han sparat in runt sex timmar per vecka. Det upplägget skulle till exempel inte funka för mig, men det är värt att tänka över vem som styr ens tid. Vi själva eller det som kommer i mejlen?

2. Stängt av notifieringar på sin mobiltelefon, för att inte distraheras av dem utan själv bestämma när han ska lägga tid på att titta i mobilen.

3. Tänkt annorlunda kring sin tid överlag och hur mycket tid han lägger på olika saker, vilket var det största han lärde sig.

Utifrån allt mätande insåg han också att ju mer han rörde på sig under en dag, desto mer programmering fick han gjort. Och samma korrelation gällde för om han fick tillräckligt mycket sömn.

För att göra mätningarna framför datorn och i mobilen använde Robby Macdonell ett tillägg (plugin) i datorn och en Android-app som båda heter Rescuetime. Tilläggas här bör att de utvecklas av ett företag där han själv jobbar. Tillägget mäter vilka sidor man är inne på i datorn och vad man har gjort där, och ger ett mått på hur produktiv man har varit under en vecka. Och det finns även andra sådana verktyg, som Chrometa för Mac-datorer och Timedoctor.com.

Hur mycket tid tillbringar du framför en skärm varje dag?

LÄS MER: Fem tjänster och prylar för att logga dig själv

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson