Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Först ansiktsigenkänningsföretaget Polar Rose, sedan C3 Technologies och nu Algotrim. Apple gillar svenska bolag, och även om de inte bekräftar uppköpen så har jag träffat flera här som jobbade på Polar Rose och C3. De verkar ha det bra på Apple. Höga löner och fina positioner, även om Apple inte är lika formella med titlar som många andra företag här i dalen.

Det var skånska nyhetsbyrån Rapidus som i går, onsdag, rapporterade att Apple skulle vara köparen av Malmöbolaget Algotrim. Det komprimerar, som namnet antyder, foton, video och mjukvara främst i smarta mobiler, och har de senaste åren jobbat med Android. Det är ännu oklart hur Apple ska implementera det.

Linköpingsföretaget C3 Technologies köptes upp sommaren 2011. Enligt bloggen 9to5mac ska Apple ha betalat två miljarder kronor för bolaget, som ligger bakom 3D-vyerna i Apples karttjänst.

Det var även Rapidus som rapporterade att Malmöföretaget Polar Rose köptes av Apple, i september 2010. Ryktet säger att man betalade 29 miljoner dollar, alltså i dag cirka 190 miljoner kronor. Tekniken används idag i flera av Apples tjänster, till exempel i Iphoto.

När det gäller köp relaterade till Sverige såldes även domänen Icloud.com till Apple för en okänd köpesumma. Det var svenska Xcerion som ägde den innan, och som hade en tjänst som hette Icloud. 4,5 miljoner dollar, i dag cirka 28 miljoner kronor, ska Apple ha gett för domänen, enligt en källa till Gigaom.

Apple bekräftar i princip aldrig uppköp. I sommar har de köpt också köpt bland andra Matcha.tv och Passif Semiconductor. Och, liksom nu med Algotrim, är standarsvaret i ett uttalande från bolaget gång på gång:
”Apple köper små teknikföretag då och då, och generellt diskuterar vi inte vårt syfte eller planer.”

Det räknar teknikbloggarna här som en bekräftelse, som Techcrunch gjorde på onsdagen när Rapidus hade släppt nyheten om Algotrim.

Klart är att Apple håller ögonen på svenska bolag. Vilket köper de härnäst?

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson