Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Sommaren är här och det är dags för bloggen att ta några veckors semester. Men innan den gör det tänkte jag dela med mig av några sommartips.

Att det är semestertider märks inte av så mycket i Silicon Valley, där entreprenörerna och de anställda i bolagen jobbar mest hela sommaren. Vill du följa med i vad som händer här så har jag satt ihop en Twitter-lista som det går att prenumerera på, med nyhetsflöden från olika publikationer, riskkapitalbolag och personer i dalen. Den hittar du här.

Vill du höra vad entreprenörerna själva säger finns bloggaren och entreprenören Jason Calacanis pod- och videocast ”This week in startups”, Twist, där han intervjuar olika personer varje vecka. Visserligen gör han det ofta från Los Angeles där han bor, men han intervjuar även entreprenörer från Silicon Valley och New York.

När det gäller investeringar i startup-företag höll Paul Graham ett tal om investeringstrender på konferensen Premoney som jag var på i San Francisco häromveckan. Paul Graham driver acceleratorn Y Combinator och är en auktoritet här i Silicon Valley.

LÄS MER: På besök i entreprenörsfabriken

Han hävdar att ”det faktum att startup-företag behöver mindre pengar betyder att grundarna allt mer kommer att ha övertaget över investerarna.” Anledningen till att de behöver mindre pengar är för att det är billigare att starta och driva ett företag i dag. Samtidigt menar Paul Graham att han tror att investerare ändå kommer att tjäna mer på sina investeringar trots detta. Hur hans resonemang går ihop kan du läsa i talet som finns i sin helhet på hans sajt.

Är du intresserad av att se vilka startup-företag som får investeringar, köps upp och hur det ligger till med olika börsbolag har teknikbloggen Venture Beat en avdelning de kallar ”deals”.

LÄS MER: En miljard dollar går upp i rök

Intressant läsning överlag, om teknik, Silicon Valley, USA och kultur, hittar du på teknikbloggen Gigaoms grundare Om Maliks läslista, som han lägger ut någon eller några gånger i veckan. Den senaste finns här.

Ett boktips i sommar är Facebooks operativa chef Sheryl Sandbergs bok Lean In. Den har fått både ris och ros, men oavsett vad man tycker om den så är hon en profil här i dalen och det kan vara värt att veta vad hon tycker (jag har än så länge bara börjat läsa den så jag kan tyvärr inte ge någon recension). Vill du inte läsa hela boken så finns den en genväg. E-posttjänsten ”Daily bits of..” erbjuder bitar ur boken skickat till dig i ett e-postmeddelande om dagen.

Till sist vill jag tipsa om podcasten ”This American Life”. Den har inte specifikt med Silicon Valley att göra, utan tar upp ämnen kring samhället, företagsvärlden och olika infallsvinklar på livet i USA. Flera av er känner säkert redan till den, men för dig som inte gör det så är den värd att lyssna på. Jag vill särskilt rekommendera avsnittet ”When patents attack” – som är en uppföljning av ett tidigare program, men som går att lyssna på fristående. Det handlar om hur patent fungerar, vilket är en omtvistad fråga här i Silicon Valley och runtom i världen.

Med det säger jag glad sommar! Vi hörs här på Silicon Valley-bloggen igen i augusti!

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson