Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Viktor Balkewitsch Persson är en av svenskarna som jobbar på Googles högkvarter i Silicon Valley. Men han sökte inte ett jobb där och gick igenom den vanliga anställningsprocessen, utan jobbade på en startup som köptes av sökjätten i slutet av 2011.

Den här dagen jobbar han hemifrån och vi möts på ett av hans favoritkaféer i Cole Valley i San Francisco, nära där han bor. Annars tar han Google-bussen på morgonen till Mountain View och Google-kontoret, där han är senior UI (användargränssnitt) designer i ett team som jobbar med Google Maps mobila tjänster.

Viktor Balkewitsch Persson tycker att arbetstiden på Google är flexibel. Det gäller att få gjort det man ska och man mäts på allt. Ibland jobbar han mer och längre dagar, ibland mindre.

– Det är frihet under ansvar. Man tar sitt ansvar och mäts, säger Viktor Balkewitsch Persson.

– Allting handlar om att få klart någonting. När det krävs så gör man det, och det är inget konstigt. Det är aldrig någon som beordrar det, säger han.

På campus finns allt det han behöver, som gym, mat, sovrum om man behöver vila, massage och en massa annat.

– Det snackas alltid mycket om det när man läser om Google, men det finns en tanke bakom allting. Det är att ta bort hinder från de anställda så att de ska kunna koncentrera sig på vad de vill göra. Det handlar om att göra ett bra jobb, inte bara ha ett överflöd för att vi kan, hävdar Viktor Balkewitsch Persson.

Han trivs på Google, men säger att han aldrig hade trott att han skulle jobba där – ett ställe som alla pratar om där hemma. Och egentligen skulle han inte flytta från Stockholm till Silicon Valley för att jobba på Google. Nej, jobbet han fick var på startup-företaget Clever Sense som utvecklade appen Alfred där man kunde hitta restauranger och barer.

Han började jobba på Clever Sense på distans från Stockholm, i väntan på att han skulle få ett visum. Men istället blev det Google han började på när han kom hit i januari 2012.

Innan han flyttade till USA hade han aldrig varit i San Francisco, och det var heller inte del av någon långsiktig plan att ta sig till Silicon Valley. Han bodde i Australien i många år, där han pluggade grafisk design, och har gått utbildningen Interactive Communication på Berghs i Stockholm, kört färdtjänst och jobbat ett år på webbyrån Creuna innan han började på Clever Sense. Jobbet blev han rekommenderad till av en kompis som kände en norsk rekryterare som letade efter kandidater.

– När jag väl är här så tänker jag ibland, ”tänk om jag inte hade hängt med den här personen, hur hade det blivit då”. Jag känner att jag har haft lite tur ändå, säger Viktor Balkewitsch Persson.

Särskilt också som han i princip slapp Googles rigorösa anställningsprocess, även om han fick gå på två intervjuer innan teamet på Clever Sense började på Google. Det Google gjorde med dem var en så kallad ”acqui-hire”, alltså där ett bolag köper upp ett annat för talangens skull, vilket är ett vanligt förekommande fenomen i Silicon Valley.

Teamet jobbade tillsammans i fem månader när de började på Google för att hitta sina platser där, och sedan splittrades de men alla nio är kvar på bolaget.

– En jobbar med Google Glass, en annan är i mitt team. Vi brukar träffas varannan vecka, säger Viktor Balkewitsch Persson.

Själv tog han kontakt med personen som ansvarar för Google Maps mobila tjänster under de där första månaderna, och i dag jobbar han i den personens team.

– Jag såg att det var en ganska schysst möjlighet när Apple inte skulle behålla oss (refererar till när Apple valde att ta bort Google Maps i IOS och införa en egen kartjänst). Det var en konstig tid för det skrevs så mycket om det man jobbade med i alla medier i hela världen. Det är lite roligt när folk spekulerar i vad som kommer att hända eller inte. Det är som man vill säga till alla vad det är, men man får inte, säger Viktor Balkewitsch Persson.

Han pratar om att Google, som inte främst har varit känt för design, fick bra feedback på utförandet i lanseringen av Google Maps app för Iphone. Det här med att jobba med något som så många miljoner människor använder har sina utmaningar och det är också ganska läskigt, tycker han, men är samtidigt roligt och givande när det mottas positivt.

Veckan efter vi ses för intervjun är det USA:s nationaldag och många kommer att använda Google Maps-appen för att hitta vägen till olika firanden. Själv ska Viktor Balkewitsch Persson ta ledigt hela veckan. Antalet veckors semester här går inte att jämföra med i Sverige, och han försöker utnyttja tiden smart och ta några dagar i samband med en helgdag och klämdag.

– Nu ska jag gå tillbaka och jobba så att jag hinner klart allt till nästa veckas ledighet, säger han.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson