Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Amerikanska börs-vd:ar får bra betalt. I snitt 15,1 miljoner dollar, alltså ungefär 100 miljoner svenska kronor, per år för att chefa över de 200 börsbolagen som har en omsättning på över en miljard dollar.

Bland vd:arna på teknikbolagen, och bland alla vd:ar, toppar Larry Ellison från Oracle den ligan. Han tjänade hela 96,2 miljoner dollar, dryga 650 miljoner kronor, under 2012. Det visar en ny lista som analysföretaget Equilar Inc har tagit fram för New York Times, och som innefattar löner, bonus och andra förmåner.

Yahoos vd Marissa Mayer Foto: Magnus Höij

På nionde plats kommer Silicon Valley-vd:n Marissa Mayer som tog över Yahoo för snart ett år sedan. Hon tjänade hela 36,6 miljoner dollar förra året, cirka 250 miljoner kronor. Mayer är också högst på listan bland kvinnorna, som bara står för totalt elva namn av 200 på listan.

LÄS MER: Marissa Mayer har redan fått flera miljoner i bonus

John Donahoe, vd för Ebay, ligger på 13:e plats med en ersättning på 29,7 miljoner dollar, cirka 200 miljoner kronor. En stor ökning från 16,5 miljoner dollar under 2011.

I mitten av listan ligger Hewlett Packards vd Meg Whitman som tjänar 15,4 miljoner dollar per år, cirka 105 miljoner kronor. Hon ligger runt snittet, men får knappt hälften av det Marissa Mayer har i kompensation.

Andra börsbolagsvd:ar i Silicon Valley, som Mark Zuckerberg på Facebook, Larry Page på Google och Tim Cooks på Apple, lyser med sin frånvaro på listan. Ni kanske kommer ihåg att Mark Zuckerberg bara kommer att ta ut en dollar i lön och ingen bonus i år, och förra året platsade han inte. Larry Page kör också med en endollarslön. Tim Cook fick en kompensationssänkning mellan 2011 och 2012 på 99 procent, från 378 miljoner dollar till 4,17 miljoner dollar, cirka 28 miljoner kronor. Men det går nog ingen nöd på honom i alla fall.

LÄS MER: Mark Zuckerbergs ”lön” = en dollar

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson