Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

I går var jag på en konferens om riskkapital, och i en paus mellan två talare sa acceleratorn 500 Startups grundare och Silicon Valley-profilen Dave McClure att nu har senaten klubbat igenom lagförslaget om startup-visum.

Publiken applåderade.

Teknikbloggen Venture Beat skriver att det är starten på en av de största förändringarna i amerikansk invandringslag på många år.

Senaten klubbade igenom lagförslaget med 68 mot 32. Det ger, lite förenklat, illegala invandrare möjligheten att få en legal status, och innehåller bland annat fler utlänningsvisum, ett specialvisum för entreprenörer och obegränsad plats för uppfinnare och forskare.

Det innebär i så fall att startup-grundare kan få chans att stanna i USA i högre utsträckning. Något som betyder mycket för Silicon Valley, dit entreprenörer från hela världen vill komma.

Men republikaner i representanthuset hävdar att senatens version av reformen är en ”pipe dream” (betyder ungefär en fantasi och onåbart).

”Uppenbarligen har vissa inte förstått grejen: Representanthuset kommer inte ta upp och rösta på vad som helst som går igenom i senaten. Vi ska göra vårt eget förslag…”, sa talesmannen för republikaner i representanthuset John Boehner på en presskonferens i Capitol Hill, citerar teknikbloggen Techcrunch.

Förslaget är ett stort kliv mot att inte tappa entreprenörer och uppfinnare och Silicon Valley har redan ropat hej, men målet är inte riktigt nått ännu.

LÄS MER: Silicon Valley och det stundande valet

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson