Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

I dag (måndag här) kom det en inbjudan från Facebook i min inkorg.

”Ett litet team har jobbat på en stor idé. Kom och drick kaffe med oss och hör om en ny produkt” – står det i den.

Flera medier fick sina inbjudningar i fredags, men i pappersform, och i vanlig ordning började det spekuleras kring vad det kan vara för ny produkt.

I förra veckan lanserade Facebook hashtaggar i nätverket, alltså ord som blir sökbara när man sätter en #-symbol framför dem. Funktionen rullades ut till ett antal användare som kan skriva fungerande hashtaggar i Facebook-inlägg, men inte till alla (enligt vanligt Facebook-manér). I samband med den lanseringen sa Facebook att det kommer mer kring hashtaggar, och det kanske är något sådant som ska avslöjas på torsdags.

Läs mer: Vad Facebooks hashtaggar kan innebära för Twitter

Det har diskuterats om det skulle kunna vara uppgradering av anteckningar på Facebook (Facebook Notes), i form av ett bloggverktyg där inläggen kan taggas upp och bli sökbara med hashtaggar. Vilket kan vara troligt med tanke på köpet av den sociala bloggplattformen Storylane i mars i år.

Det har också hittats kod som indikerar att Facebook ska lansera en RSS-läsare, lagom till att Google Reader stängs ner helt den 1 juli.

Men det senaste budet, som Techcrunch rapporterade om tidigt på måndagsmorgonen, är att Facebook ska utmana Twitters videoapp Vine och lansera video för fotoappen Instagram (som ägs av Facebook). En rapport om att Instagram jobbar på en videolösning kom redan för en månad sedan, när journalisten Matthew Keys skrev om det.

Vine-appen, där man kan spela in och dela videoklipp som är upp till sex sekunder långa, är populär och ligger just nu trea i amerikanska App Store och femma i Google Play. Medan Instagram ligger på femtonde respektive fjärde plats. Man kan tänka sig att Instagram vill ta upp kampen med Vine och andra appar som beskrivs som ”Instagram för video”, särskilt då Vine har gått om fotoappen när det gäller vad som delas på Twitter. Kampen mellan de båda internetjättarna fortsätter alltså.

Facebook har inte haft det lätt de senaste veckorna, och skulle nog behöva att uppmärksamheten tas ifrån arga investerare och konkurrenter som klagar på hur de redovisar förfrågningar om data.

Det var i tisdags förra veckan som Facebook-grundaren och vd:n Mark Zuckerberg höll sitt första aktieägarmöte och fick möta en storm av upprörda investerare. De grillade honom om varför Facebook-aktien har gått så dåligt, och kommenterade att ”börsnoteringen var en katastrof”, skriver Mashable. Och det kom även en del frågor om annonsering. Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg fick en kommentar om all tid hon har lagt på att marknadsföra sin bok Lean In.

Och i lördags gick Google ut och kritiserade Facebook för att ha lämnat ut hur många förfrågningar sociala medier-jätten har fått från USA utan att kategorisera dem i olika typer. Det hänger ihop med det omtalade PRISM-avslöjandet och där Facebook, liksom Google, Microsoft och Yahoo (som alla nekar till inblandning i PRISM), har bett att få ut siffror på förfrågningar från USA:s justitiedepartement och FBI. De redovisade Facebook sedan i en klumpsumma, något som Google hävdar kan vilseleda användarna. Läs mer om det på Venture Beat.

På torsdag får vi se vad det blir Facebook ska lansera. Vad tror du?

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson