Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

”Twitter inför tvåfaktorsautentisering. Och använder min innovation”.

Det skrev den tysk-finske entreprenören Kim Dotcom på Twitter i veckan, som har gjort sig känd för att ha startat den numera nedstängda fildelningssajten Megaupload. Han gick ut hårt och hävdade att det är han som har patentet för tvåfaktorsautentisering, och att han kanske skulle stämma Twitter.

Några timmar tidigare hade Twitter infört möjligheten till verifiera användarnas lösenord i två steg, som ett alternativ till att logga in på mikrobloggen.

Det var samband med att nyhetsbyrån APs konto blev hackat på Twitter i april, efter det att flera andra som Financial Times och The Guardian också hade blivit hackade, som bolaget meddelade att en tvåfaktorsautentisering skulle komma. Det innebär att användarnamn och lösenord till exempel kompletteras med en kod som skickas till din mobiltelefon. Och bland andra Facebook, Google och Citibank ger också sina användare det alternativet. Lösenord innebär ofta en säkerhetsrisk för tjänsterna, och en tvåfaktorsautentisering kan göra stor skillnad.

LÄS MER: Lösenord ofta boven bakom dataintrång

Efter det första inlägget från Kim Dotcom följde en rad tweets (se nedan) där han går på dem allihop och hävdar att de gör intrång på ett patent (finns här) för tvåfaktorsautentisering, som han sökte 1996 och som godkändes 2000. Wired skriver dock att det finns flera andra aktörer som har patent inom området, till exempel RSA som är EMCs säkerhetsdivison. Och Techcrunch har hittat ett från Dynapass Inc.

Kim Dotcom skriver att han inte har stämt Google eller Facebook tidigare för att han tror på att dela kunskap och idéer som kan ha betydelse för samhället, men att han nu kanske ska göra det då han behöver pengar för att kunna betala sina rättegångskostnader.

Det var i januari förra året som polisen på Nya Zeeland gjorde ett tillslag mot Kim Dotcom, och stängde ner hans sajt Megaupload med anledning av USAs justitiedepartement menade att den utnyttjades för omfattande fildelning. Han fängslades, men släpptes senare mot borgen. Hans tillgångar är dock fortfarande låsta sedan tillslaget, och i ett ytterligare Twitter-inlägg vänder han och skriver att it-jättarna kan få använda patentet gratis mot att de hjälper honom med hans ekonomiska bekymmer.

Efter att det här inlägget publicerades tipsade journalisten Linus Larsson om att brittiska The Register har skrivit om att Kim Dotcom fick avslag på samma patent i Europa. Det för att Ericsson och Nokia var före honom med ett liknande patent. Kim Dotcoms patent gäller dock i USA men, enligt artikeln, skulle validiteten på det kunna ifrågasättas utifrån avslaget.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson