Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Det är inte bara Googles vecka i Silicon Valley. Yahoo, som har köpt företag på löpande band den senaste tiden, verkar nu vara intresserade av bloggverktyget Tumblr.

Källor till teknikbloggen All Things D och publikationen Adweek menar att det pågår seriösa diskussioner mellan de båda företagen. Summan ska inte vara satt, men det lutar mot en miljard dollar (cirka 6,5 miljarder kronor), som verkar vara en magisk siffra i Silicon Valley efter Facebooks köp av fotoappen Instagram förra året.

LÄS OCKSÅ: Facebooks nästa miljardköp kan vara på gång

Yahoos vd Marissa Mayer är på en aggressiv uppköpsrunda, även om det hittills har handlat om mindre summor, och Tumblr är en väldigt populär tjänst som hon kanske hoppas ska hjälpa till att vända Yahoos skuta åt rätt håll.

När det gäller intäkter har Tumblr börjat tjäna pengar och skulle kunna nå 100 miljoner dollar i år, vilket ändå inte är några stora pengar i sammanhanget. Men användare har man en hel del, även i de yngre åldrarna. Enligt företaget finns det i dag 108 miljoner bloggar och över 50 miljarder inlägg på plattformen.

Ett uppköp kan också ligga rätt i tiden för Tumblr, som är i behov av kapital och har en hög värdering som kan bli tuff att matcha bland investerare.

Men Tumblrs huvudkontor ligger i New York, och även om grundaren och vd:n David Karp åker till Silicon Valley ibland sa han till mig i en intervju förra året att han gillar att vara långt borta från dalen.
”Isoleringen från resten av teknikcommunityt är bra. Det gör att vi håller vår blick och vårt perspektiv på resten av världen, inte bara på folk som är som oss. Samtidigt som jag tror att det finns värde att vara där ibland”, sa han då.

Men det kan ju ha ändrat sig, och enligt teknikbloggen Gigaom har Karp synts mer i Silicon Valley på senare tid. Det är heller inte säkert att Tumblr måste flytta bara för att Yahoo köper det.

Gigaom har man också hört att Yahoo är oroade över att Facebook kanske kommer in i sista minuten och snor Tumblr framför ögonen på dem. Liksom det den sociala nätverksjätten ska ha gjort med Instagram mot Twitter.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson