Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Det har florerat flera olika uppköpsrykten kring navigationsappen Waze. Apple och Microsoft har båda pekats ut som potentiella köpare, och nu är det Facebooks tur att för andra gången vara den som sägs visa intresse för appen.

Waze grundades i Israel 2007, och det är den israeliska tidningen Calcalist som skriver att Facebook och Waze är i slutskedet av en förhandling som ska ha pågått i ett halvår. Affären förväntas vara värd mellan 800 miljoner och en miljard dollar, alltså ett lika stort bud som Facebook gav fotoappen Instagram i fjol.

LÄS MER: Sanningen bakom Facebooks köp av Instagram

Likt Instagram vill Waze fortsätta vara självständigt, och bolaget har sitt huvudkontor i staden Raanana i Israel, där de flesta av de 110 anställda sitter, samt ett USA-kontor i Palo Alto i Silicon Valley.

Även New York Times har två källor som säger sig vara insatta i en kommande affär av navigationsappen. Kommer ett uppköp till skott kan investerare i Waze, som riskkapitalbolagen Kleiner Perkins Caufield & Byers och Magna Venture Partners, samt den kinesiska affärsmagnaten Li Ka-shing, tjäna en rejäl hacka.

Waze är en social navigationsapp för Android och IOS, som bygger på att användarna bidrar med information kring exempelvis trafikstockning och var man tankar billigast. Den är gratis och har i dag runt 45 miljoner användare i 110 länder.

Waze och Facebook har redan ett samarbete där användare kan dela med sig av sina rutter till Facebook-vänner, och navigationsappen har också lyfts fram i Facebooks Android-app Home. Med appen skulle Facebook kunna optimera sin annonsering med hjälp av information om var användarna är och vilka ställen de besöker. Integreras Waze i Facebook kan det ge möjlighet för användarna att skicka fler statusuppdateringar till de sociala nätverket om var de är, vilket bidrar till mer innehåll för till exempel Facebooks Graph Search.

Facebook avböjer att kommentera spekulationerna om affären till New York Times. Och en talesperson från Waze säger till Bloomberg att man inte kommenterar rykten.

”Om du läser tidningarna så har Facebook redan köpt oss och även Apple”, säger talespersonen.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson