Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Du har säkert hört talas om någon som har tappat sin mobil i toaletten. Du kanske till och med har gjort det själv? Våra smarta mobiler utsätts ju också för regn, snö och kanske svett på gymmet eller när vi är ute och springer. Allt det här skulle kunna göra att de slutar fungera.
Tänk dig då istället att mobilen eller surfplattan tål vätska, eller att ligga i vatten, utan att det behövs något otympligt fodral runt den. Det är i dag möjligt med en teknik där prylarna får ett osynligt hölje, i tjockleken 1/1000 av ett mänskligt hårstrå, som gör dem vattentåliga.

På CES-mässan i veckan träffade jag två företag från Kalifornien som jobbar med det. Det ena, Liquipel, riktar sig mot konsumenter som kan skicka in sina mobiler till företaget eller gå till en butik som har en maskin med deras lösning. Det andra, Drywired, jobbar med tillverkare och meningen är att deras teknik även ska användas för att täcka inre delar av en mobiltelefon, surfplatta eller bärbar dator. Det skyddar till exempel tangentbordet om du råkar hälla vatten eller kaffe i det.

Lite förenklat fungerar tekniken så att ett nanolager läggs på mobilen genom att den placeras i ett vakuumrum under 30 minuter där en gas, som också åker in i de olika utgångarna, omvandlas till plasma. Drywired licensierar ett europeiskt patent som funnits i 15 år, men som tidigare har använts i olika delar av industrin och ska vara snällt mot miljön. Liquipel hade tidigare samma licens, men har vidareutvecklat en egen metod.

Med nanolagret ska din mobil eller surfplatta kunna vara i vatten upp till en halvtimme utan att skadas. Du skulle också kunna duscha med den om du vill, men dyka fungerar inte eftersom den inte är vattentät och bara klarar upp till en meters vattendjup. Om telefonen ändå går sönder lovar Liquipel att ersätta den.

Det finns redan mobiler på marknaden som är vattentåliga från början, som till exempel Sonys nya Xperia Z, den tidigare modellen Xperia V och Samsungs Galaxy Xcover.

Priset för att behandla en mobil med Liquipels nanolager är 60 dollar, cirka 400 kronor. Lösningen har än så länge inte kommit till Sverige, men ska lanseras i Europa någon gång under det här året.

Här berättar Sam Winkler på Liquipel om hur nanolagret läggs på, och demonstrerar hur det fungerar genom att använda en behandlad pappersnäsduk där vattnet vilar på ytan.

Mer från CES i Las Vegas:
Från Netonnet-vd till högtalarhandlare
Vad är väl en dag på CES-mässan…
Ericssons vd: ”Vi är fortfarande ganska okända i USA”
Oled, ultra-hd och smarta tv-apparater på CES
Steve Ballmer tog (tillfälligt) över showen på CES
Silicon Valley-bloggen på CES i Las Vegas


Det här inlägget får avsluta veckan på CES-mässan i Las Vegas och en uppsamling kommer i tidningen på onsdag. Nästa vecka bloggar jag från Silicon Valley som vanligt.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson