Nytt pennpatent trots Steve Jobs skepsis

”Who wants a stylus?” Den retoriska frågan ställde Steve Jobs, Apples framlidne medgrundare och dåvarande vd, på scen när han presenterade den första generationens Iphone 2007.

En stylus är en penna man använder för att skriva och rita på en skärm. Produkter som har sådana i dag är till exempel Wacom-ritplattorna och Samsung Galaxy Note.

Men bolaget verkar ha ändrat sig (igen – läs mer här), för i förra veckan skickade två Apple-anställda in en patentansökan för en så kallad ”Active Stylus”, det uppger bloggen Patently Apple. Syftet med den nya produkten är att förbättra precisionen för en stylus, utan att märkbart öka kostnaderna för att producera den.

Patentansökan skickades alltså inte in i företagets namn utan av två av dess anställda, men det går dock att ändra innan det eventuellt blir godkänt.

Trots att Steve Jobs tidigare avfärdat en eventuell stylus är det känt att bolaget länge har jobbat med att vidareutveckla tekniken för en sådan. Men bara för att ännu en patentansökan är inskickad betyder det inte att Apple kommer att släppa en produkt med en pennlösning.

”Nobody wants a stylus.” Det var Steve Jobs svar på sin egen fråga. Men tiderna har uppenbarligen förändrats och vem vet vad som kommer. Apple skulle ju inte göra en liten Ipad heller.

Visa kommentarer (71 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  En så kallad lägga-beslag-på-annan-uppfinnares-idé patent.
  Vanligt förekommande hos äppelreligionen.

  • http://twitter.com/IcySnowballs IcySnowballs

   Och hur vet du det? Kan du förklara vad i detta patent som kommer från andra lösningar när du är så säker på din sak?

  • Anonym

   Varför har dessa uppfinnare-som-inte-tänkt-på-patent då inte tänkt på patent? The winner takes it all.

 • Pelle Lindh

  Skribenten har aldrig funderat över möjligheten att Apples ingenjörer har tagit patent på sin uppfinning – inte nödvändigtvis för att de själva skall använda den utan för att ingen annan skall?

  Att ta patent är ju en bra sak. Men bara för att man tar patent så betyder inte det nödvändigtvis att man tillverkar produkten.

  • Maventwo

   Det är ju det som är Apples signum, att söka jädrans massa patent för att åtminstone blockera marknaden för tänkbara konkurrenter.
   Apple är trots allt inte alls som IBM som forskar på verkligt svåra teknologilösningar som de patenterar MEN som de sedan licensierar ut.Apple däremot låser in utvecklingen med sina patent eftersom de sällan utgör några riktigt smarta teknologilösningar utan bara kombinerar kända lösningar.

   • Anonym

    Avundsjuka är. Det finns ett värde i grundforskning, det finns ett större värde i vidareutveckling och det finns ett enormt värde i användardesign och förmåga att få ut rätt saker till konsument. Om det nu ”bara” är att kombinera existerande lösningar så är det väl bara för alla andra att få tummen ur och leverera det som kunderna vill ha?

    • Anonym

      Om bara 15% använder produkterna… är det vad kunderna vill ha då? :P

     • Gustav Tällberg

      Om det nu skulle vara så att antalet användare vore ungefär 1 av 7, så skulle jag anse att det var en succé.. 

   • http://twitter.com/IcySnowballs IcySnowballs

    Tror du att Apple är ensamma om detta? Jag är lite trött på alla som försöker framställa Apple som onda. Apple är ett teknikföretag som använder de medel som finns för att säkerställa sin framtid – på samma sätt som Google, Samsung och för den delen också IBM. 

    IBM gjorde inte sin grundforskning av omtänke av omvärlden. Big Blue om någon försökte väl låsa in datacentralerna och hålla sina kunder i ett hårt grepp om ädlare delar

    • Maventwo

     Men det finns en stor skillnad mellan att patentera för att låsa in utvecklingen som Apple gör.
     IBM ingår t.ex i konsortiet commonplatform i samarbete med Samsung
     och GlobalFoundries för att utveckla FinFET-teknologin.
     IBM ingår i samarbetet Hybrid Memory Cube för att stacka DRAM-minnen
     där IBM skall tillverka på uppdrag åt Micron.
     Har Apple ingått samarbetsavtal med andra datorföretag för att etablera en ny standard?

  • Anonym

    På vilket sätt är det en bra sak (för samhället) att någon tar patent på något utan att själva använda det eller licensiera ut det?

   • http://twitter.com/IcySnowballs IcySnowballs

    Ett patent innebär att man måste publicera sin uppfinning. Denna kan användas för att öka den allmänna kunskapsnivå hos övriga uppfinnare som kan spinna vidare på uppfinningen.  Vissa uppfinningar söker man aldrig patent på eftersom uppfinnaren inte vill offentligöra sin uppfinning eftersom de räknar med att det kommersiella värdet är större om allting hemlighålls.

    Det är detta som är en av tankarna bakom patent. Uppfinnnaren får ensamrätt under några år genom motprestationen att offentliggöra uppfinningen. 

   • Anonym

    Ytterst få kommersiella företag arbetar för samhällets bästa. Att ta patent på något som man inte tänker sälja, och för att förhindra konkurrenter att sälja, kan bero på att man tror på produkten, men inte tillräckligt mycket för att tillverka den. Ett patent är sannolikt mycket billigare än att utveckla/tillverka en produkt. Ett bortkastat patent är således en mindre förlust än en misslyckad produktlansering.

    M.a.o. OM det blir skulle blivit en lyckad produkt, så ska inte vinsten hamna i konkurrentens ficka.

 • Anonym

  När tänker SvD börja märka ut artiklarna med ”Hela denna artikel är en annons”?

  • Anonym

   De borde snarare göra tvärt om, då antalet icke annonstexter är försvinnande liten.

 • Maventwo

  Bra, att Miriam använder sig av patentlyapple som källa för sin artikel.Då patentlyapple är en säker källa för alla de otal patentansökningar som Apple söker hos amerikanska patentverket.

 • Anonym

  Att vara tvungen att ha en griffel för att slå telefonnummer, leta i adressboken, titta på bilder etc är lika hjärndött som 2007. Gesterna svep, knip (pinch) osv är så enkla och intuitiva att spädbarn tillägnar sig dem blixtsnabbt innan de ens kan tala.
  .Däremot så kan en griffel vara smidig när man vill ha extremprecision i motsv. powerpoint eller då man vill ”måla” illustrationer med motsvarande pensel. Fingrarna är inga bra penslar, iaf inte under 75 tum. Bamboo Stylus’ och andra mjukvaror kan användas ungefär som akvarellmålningar. Om Apple nu gör en ännu känsligare lösning fick vi se mer av detta. Kanon!

  • Anonym

   Är det inte snarare så att om apple börjar med en stylus pga att andra visat på fördelar så kan konkurrenterna se fram emot att bli stämda eftersom apple uppfunnit styluskonceptet?

   • Anonym

    Patent fungerar inte så att man kan komma i efterhand. Samtidigt så var Apple extremt tidigt ute med griffelbaserade gränssnitt. Förstår om ni glömt Newton eftersom den floppade för 20 år sedan. Att tvingas använda griffel för grundläggande inmatning suger – Apple talar av erfarenhet…

 • Anonym

  Läs inte tech-relaterade artiklar som författas av nyhetstidningarnas (svd, dn etc) oinsatta journalister. 
  Det hör till allmän kännedom att stora bolag som Google, Apple, Samsung etc registrerar hundratals patent varje år av flera anledningar och det är mindre än ett par procent av patenten som blir till verkliga produkter. Denna artikel är väldigt ignorant. 

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=649436352 Omar Mischa Ud-Din

   Så arrogant av dig att kommentera en text du inte läst. Det här är dessutom ett blogginlägg i en trendblogg, inte ett granskande reportage.

  • Anonym

   Varför läser du artikeln om du anser att man inte ska läsa den?
   .
   Skippa dina dumma kommentarer eller skriv något vettigt du ”besserwisser messerschmidt”!
   Din kommentar är extremt ignorant!

   (detsamma gäller väl även den här kommetaren … men ibland så måste man bara …. .-)

 • http://pulse.yahoo.com/_T6XAYANIYQ6OOKTKK273EZXXCE B

  Håller med henrikoback, det blir bara pinsamt när svenska dussin-”journalister” försöker översätta ”lånade” artiklar ifrån internetmedier. Medelsvenson är idag läskunnig, har tillgång till internet och till alla de siter som dagens svenska s.k. ”journalister” försöker översätta och göra om till sina artiklar. Patetiskt. Lägg av och registrera er hos arbetsförmedlingen om ni inte har något annat att bidra med än dåligt översatta artiklar ifrån internätet!

 • Anonym

  ”Patentansökan skickades alltså inte in i företagets namn utan av två av
  dess anställda, men det går dock att ändra innan det eventuellt blir
  godkänt.”
  .
  hmmm .. känns lite som om Apple-hypen börjar tappa fart och sekten börjar bli splittrad.
  .
  Det hade varit otänkbart under Jobs styre att ha frilansare inom sekten som sticker ut med egna patentasökningar inom Apples intresseområden … men nu är Jobs borta och snart även hans ikoniska företag om man inte börjar respektera kunderna lite högre än idiotnivån …

 • Mikko

  Handelsbanken tar ingen avgift för att betala räkningar

  • Mikael Olsson

   Mhm, och därför är jag ännu så länge nöjd kund. Men den dagen de inför sådant så är det tack och adjöss för mig. Finns det ingen storbank utan avgift så får jag väl börja titta på ICA-banken och liknande.

 • Wzzo

  Jämförelsen med en butik är enbart fånig. Det kostar inget att gå in på ett bankkontor. Det kostar heller inget att få ett vanligt bankkonto, att få pengar insatta på det eller ta ut pengarna.
  Om man däremot vill använda tjänster som betalningar etc så kostar det men är det konstigt? Varför ska bankerna tillhandahålla gratis tjänster?

 • mailina

  Det sjukaste av allt är att du inte kan ta ut DINA pengar, som du LÅNAT UT till dem, ifall du verkligen vill göra det. Banken bestämmer hur mycket och hur snabbt du får ta ut DINA pengar.

 • Per_Hellstroem

  Banker är en skyddad verkstad utan VERKLIG konkurrens men med samhällsviktiga betalningssystem (som tidigare var samhällsägda t.ex. postgirot) och har en rätt att skapa krediter ur ingenting (och därmed skapa en ohållbar lånebubbla som skattebetalarna sedan får betala).

  • NilsNilsson89

   Och det visade sig ju mycket riktigt att postgirot inte var ”samhällsviktigt” – försvann utan saknad av de flesta.
   Vad menas med ”skapa krediter ur ingenting” – just ingenting är en intressant ”ting” i detta påstående.

   • Praepositus

    Precis det som sägs, de skapar krediter ur intet med övriga bankkunders innestående belopp som säkerhet. Det går helt enkelt till så att när du lånar pengar, så skriver banken helt enkelt bara in den summan du lånat på ditt konto.

    97% av all valuta i omlopp är krediter(lån), endast 3% är pengar som faktiskt existerar.

    • NilsNilsson89

     Och hur föreställer du dig att krediter skulle skapas ur något annat sätt? Värdet på en kredit är ett åtagande av gäldenären att återgälda kreditens värde – om åtagandet är ”ingenting” så förstår jag vad du skriver, men då ges oftast (förhoppningsvis) inga krediter.

     • Praepositus

      Problemet är att krediterna/lånen överstiger det belopp som finns. Jag vet att Sverige har bättre kapitaltäckningskrav än resten av världen. Men i USA så kan bankerna låna ut uppemot 100ggr de summor de har som ”säkerhet”, det ironiska är att de inte ens äger ”säkerheten”.

      Att låna pengar bidrar även till inflationen på samma sätt som det skulle göra ifall staten tryckte nya pengar. Ultimat borde lån/krediter fasas ut helt och på sikt förbjudas. Bankerna skulle förvisso gå omkull, men dessa är parasiter på samhället som inte längre tjänar något reellt syfte.

     • NilsNilsson89

      Jag visste inte du var tvättäkta kommunist – vidare argumentation därmed omöjlig.

 • Per_Hellstroem

  Det kostar att ta ut pengar i Swedbank t.ex. eftersom dom INTE hanterar kontanter måste du har ett betalkort (vilket kostar pengar)………… Banker är en skyddad verkstad utan tunga investeringar och med EXTREM hög lönsamhet.

  • Tjogge

   Byt bank eller sluta klaga…

 • mailina

  Bankerna ska få ta betalt och ha vilka villkor som helst… OM det bara vore så att det var en helt fri marknad. I själva verket backas (stor-) bankerna upp av staten vilket i klartext betyder ”medborgarnas pengar” och vilket hindrar mindre aktörer från marknaden. Det är i praktiken ett oligopol och vanligt folk kan inte välja bort detta. Försök t.ex få din lön utan att involvera en bank. Eller skattefrågor. Eller pension. Och för något år sen såg vi lobbykampanjer för att ta bort kontanter så bankerna skulle styra dina pengar till 100%. Problemen blev uppenbara inte minst av Panaxia-skandalen, och även då vi fick se vad som hände med andra EU-länders bankomater pga kreditkrisen.

 • el0j

  Bankerna använder väl inte inlånade pengar för bolån längre, de skapar bara en post i datorsystemet om att du har en skuld. Det är inte som att du begär en påse pengar för att bära hem ditt 2M lån.

  Eftersom de inte är lika beroende av inlåning längre så har de inte heller någon anledning att ge någon ränta på pengar. ”Kan vi inte ta dina pengar gratis så tar vi dem på annat håll”. I värsta fall kan de väl låna hur mycket som helst till repo hur ofta som helst.

 • Carl Sal

  I många fall är det kundens fel. Det går att byta bank, det är bara att många tycker att det är ”krångligt” ….

 • Arnt Johnsen

  Jag skulle absolut inte bli förvånad om bankerna i framtiden kommer få det svårt med kunder just för att deras lönekonto ger ingen ränta samt att man får betala för att ha ett konto, den bank som ger mer i ränta och sänker kostnaderna för kunden kommer bli den ultimata vinnaren i en konstgjord och bakvänd värld. Fler banker med kapital i ryggen utifrån kan bli det stora hotet för de inhemska snåla bankerna.

  • Christer_van_der_Dysterkwist

   Kapital i ryggen spelar ingen roll – varje affärsregion ska ju ge vinst för sig. Inte heller är bankerna snåla – pengar är riktigt billiga just nu. Antingen får du löjlig ränta och betala avgift för god service, eller bättre ränta utan avgift i utbyte mot ett glesare nät. Du får vad du betalar för – precis som med allt annat…

 • GGG

  Egentligen skulle det vara mer ekonomiskt om man fick all lön i kontanter, och hoppa över att förvara dessa på en bank.
  Ta sen detta som hände på cypern att bankerna/staten stal massor av pengar från löntagare/sparare. detta kommer hända igen, ryktas om Italien härnäst.
  Bankerna lever upp till sitt rykte och kallas idag för banksters med all rätt också!

  • Christer_van_der_Dysterkwist

   I fablernas värld ser jag? Hur stals pengar på Cypern – var det inte så att två banker gick i konkurs och staten ersatte spararna minst de €100k, ibland mer, som den garanterar? Om du sedan sparar 25 spänn (eller 0, det går ju att byta bank) mot risken och jobbet att förvara och betala i kontanter, är jag rädd att du är ganska dumsnål…

   • Praepositus

    ”Staten” gick helt sonika in och tog runt 60% av allt kapital som var innestående på spar-/lönekonton på Cypern.
    Skräck exemplet är den person som lånat en miljon, fick 60% beslagtaget medan hela skulden till banken kvarstod.

    • Christer_van_der_Dysterkwist

     Det där är ju bara fel: Cypern levde helt upp till sitt garantiåtagande (€100k) i Laiki Bank. Så även i Bank of Cyprus – man försvarade alla garanterade insättningar, och tog ENDAST hjälp av de portioner av insättningar som var ogaranterade. Av en sådan, OGARANTERAD portion stod spararen mellan att förlora allt i en konkurs eller betala engångsskatt. Staten har ingen skyldighet att rädda en bank från konkurs – Man levde upp till garantin samt höll BoC flytande, och ingen utanför BoC fick betala

   • GGG

    Var inga hotande konkurser av banker, utan blev en som staten tyckte nödvändigt åtgärd att stärka statskassan för att få ekonomiska bistånd från EU, IMF osv, ren och skär stöld var vad det var av privata pengar.

    Det är väldigt illa och osäkert att ha pengar på banken om sånt kan ske att vanliga medborgare ser sina pengar beslagtas PGA staten inte kan sköta sin ekonomi.
    Är inte första och sista gången sånt sker.

    • Christer_van_der_Dysterkwist

     Jo men precis: Staten kursade en bank med flit, för att därefter tvingar till så opopulära åtgärder att de som styr blir till politiskt dödkött. Några fler konspirationsteorier?

     Och nej, det är inte osäkert: Insättningsgaranti €100k gånger antal banker blir mer pengar än de flesta har i banktillgodohavande, eller hur?

  • nagerst

   Hur kan det vara en chock? Det står både i Lissabonfördraget sektion 6 och EU’s deklaration av ”mänskliga rättigheter” protokoll 1 artikel 1 att både EU och de enskilda medlemsstaterna har rätt att ta vad de vill om det skulle behövas från innevånarna och företag (legal person) om det skulle behövas kapital i statskassan eller EU kassan. Det står helt ordagrannt ”Every natural or legal person is entitled to the peaceful enjoyment of his possessions. No one shall be deprived of his possessions except in the public interest and subject to the conditions provided for by law and by the general principles of international law.”

   • GGG

    Chocken är nog att det överhuvudtaget finns en sådant fördrag osv, enskilda individer förväntas att vara skötsamma med sin ekonomi, och om man får skulder blir man betalningsskyldig.

    Verkar inte gälla stater utan där kan man beslagta medborgares pengar lite som man vill vid behov, är väl en sak att ha höga skatter och avgifter, men att gå in och beslagta pengar (eller guld) är väldigt illa, och gör att ingen borde lita på att ens surt förvärvade pengar är i säkra händer.

    Att sen stater går in och räddar konkursfärdiga storföretag med skattemedel i storleksordning många triljoner som tex skedde i USA 2008 är lika illa det.

    Det är inte förvånade att i stort sett hela världen är konkursfärdigt PGA det enorma kredit och skuldberget som är globalt.

  • Mattias Svensson

   Skaffa konto i en bank som delar ut lite ränta istället

 • gammelvargen

  När man läst artikeln så kontrollerar man vilket datum det är idag, om nyheten är giltig i morgon så är det läge att bli upprörd

 • Per_Hellstroem

  Vissa banker som Sparbanken 1826 i Kristianstad är inte bara giriga utan dessutom brottslingar. Denna bank stal ju MINST 25 miljoner ur Panaxias konkursbo (rättegången har blivit uppskjuten ett flertal gånger) dvs dom STAL 25 miljoner från övriga fordringsägare (mest småföretag).

 • Armadillo

  Det är ingen lag att ha ”lönekonto” enbart ett avtal mellan löntagare och företag.
  Det går att säga upp detta och begära kontant utbetalning av upptjänad lön.
  Då hade bankerna suttit på pottkanten, duktigt sk*tnödiga, ty det hade inte gått att ersätta dessa 900 miljarder räntefria kronor det används inom båda valuta och aktiehandel på löpande fot.
  Cash is King!

 • Armadillo

  Då systemet med lönekonto infördes hedde det från båda banker, företag ocg facken;
  Det kommer aldrig kosta något för er lönetagare!
  Verkligheten, girigheten och de finansreglerande organ, har vikit sig inför penninginstitutens girighet.
  Idag är det 0% ränta, avgift på även det enkla bankkortet, plus nu en så kallad medlemsavgift.
  Vägra lönekonto, kräv kontant lön och spara hemma…

  • Mattias Svensson

   Det är det dummaste du kan göra. Pengar som ligger hemma tappar värde pga inflation. Skaffa iaf ett sparkonto hos en kreditbank. De har betydligt bättre räntor än de sk storbankerna.

   • Armadillo

    Tja Mattias, fakta är jo att ingen får ränta på ett vanligt inlånskonto.
    Egentligen borde man sätta sina pengar i endera jord eller guld.
    Tyvärr har jag inget större förtroende för varken banker eller politiker och det borde inte du heller ha :)

    • Mattias Svensson

     Vanliga lönekonton har ingen ränta nej men det är otroligt korkat att ha pengarna där när man enkelt kan överföra dem till bättre konton varje månad. Jag fick ca 5000-6000 i ränta på mina pengar förra året.

     Om du satsade på guld för 1 år sedan så har du förlorat rätt mycket pengar. Guldet har nämligen rasat i värde rejält

     • Armadillo

      Guldpriset rör sig jämt, sånt får man acceptera.
      Däremot har jag farhågor att någon finanssnubbe med tiden när all pensionssparande kommer realiseras, vill flytta decimalen ett steg åt höger och vad är då dina och mina pengar värde? (NADA)
      Som sagt; jag har inget förtroende för dagens monetära modell och anser helt enkelt att man bör återinföra en guldmyntfot, där tydligt visar valutans verkliga värde.
      Derivatmarknaden hade direkt försvunnit som dagg för solen, då det inte finns täckning överhuvudet för de fantasilioner där räknas med där…

 • R_X

  Det är märkligt att bankerna helt och hållet får lägga spelreglerna själva och i enbart eget intresse.

  Det dröjer nog inte länge innan vi får betala entréavgift till butiker. Bankerna föregår ju som vanligt med dåligt exempel. ”Kan de kan vi” tänker butiksägarna.

 • Mattias Svensson

  Jag har inga pengar hos SEB. De har jag flyttat till ett Resurs Bank istället där jag får mellan 2.50-2.75% i ränta.

 • http://youtube.com/5iF3R Dannyboy

  Betala för att få låna ut sina pengar till banken? Betala varje gång för att se att dom ligger kvar som en skuld till dig vi inloggning? Då är det en skit-bank du har anlitat..

 • COLUMBUS

  Bäst är det att lägga sina sparpengar hos aktörer som har smslån eller annan ocker-utlåning för 30% ränta och mer. Dessa aktörer är i stort behov av pengar och har därför lockande erbjudanden om bra ränta på konto. Se bara till att det finns insättningsgaranti – konkurshotet finns alltid hängandes över dessa aktörer… Men Carolina Neurath rekommenderar dom säkerligen då ränta på konto verkar vara det allra viktigaste.

 • regx

  Ja jag har aldrig mer än max en månadslön innestående på lönekontot redan på avlöningsdagen för jag över pengar som jag bedömer inte behövs till ett finansinstitut som ger 1,95% ränta. Omkring den 20:e i månaden då för jag in allt över 500 -1000 kr till finansinstitutet beroende på om det är en helg emellan till den 25:e det krävs lite mer till fredagsmyset än om det bara är vardagar fram till den 25:e.

  Jag tror att det är ganska optimalt att agera så men det finns säkert andra trix också

 • mailina

  Nej, du kan inte plocka ut dem på hur som helst. Du kan inte plocka ut en större summa i kontanter (varför du nu skulle vilja det – men det är DINA pengar), du kan inte plocka ut pengar via bankomat obehindrat, framför allt inte när som helst (bankerna stryper bankomaterna när de anser de nödvändigt… DINA pengar), mm.

 • Mattias Svensson

  Det måste man inte. Resurs banks sparkonton har fria uttag. Det har aldrig tagit mer än en bankdag för mig att få ut pengarna.

 • DOH

  Den räknas per dag, dvs. har du en årsränta på 2% och under en dag har 10 000 kr på kontot så får du 10 000 kr + 2/365 %

 • http://Svd.se/ Larsviberg

  Banken och systembolaget brukar ju annars jämföras.

 • Mattias Svensson

  Nejdå. Skaffa sparkonto hos bank som har hyfsad ränta istället.

 • Mattias Svensson

  Jag har alltid ca 0 på lönekontot. Allt jag får över efter räkningarna är betalda går in på sparkonto med ränta. Övriga utgifter betalas med kredit som sedan betalas efterföljande månad. Mest effektivt anser jag iaf.

 • regx

  Jag vill ha några 1000 att röra mig med under månaden för något oförutsett tex ett restaurangbesök med frugan och liknande som kan dra ett par tusen. Men när det börjar närma sig den 25:e då flyttar jag över pengarna till ett räntebärande konto hos ett finansinstitut.

  Risken kan kanske vara att man gör ett impulsköp den 23;e om man vet att man får lön den 25:e jag har aldrig gjort det men risken finns.

 • LeKey

  Något exempel som dessutom erbjuder hyfsad service och man kan låna av till ”hygglig” ränta?

Säkerhetsnät hjälper dig vid uppsägning

inkomstförsäkring

Så stor kan skillnaden bli.

Rivig, rolig och
trygg Volkswagen

Biltest

SvD har provkört Polo GTI DSG.

Fem bästa tipsen
för deklarationen

Creutzer: Avdragen du ska titta extra på.

”Nej, det handlar inte om penisförlängare”

Krönika

Fröberg: Därför älskar jag att köra bil.

”Staden kommer att paralyseras av trafik”

Bilarna i Jakarta håller 8,3 kilometer i snittfart.