Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Den här tiden på året är listornas tid. Det är då vi sammanfattar och stämmer av, lägger till handlingarna och blickar framåt. Det blir säkert någon mer lista här på Silicon Valley-bloggen innan året är slut. Men i dag tänkte jag ge mig på att ge sex (+1 extra) mellandagstips med läsning, videoklipp och annat från Silicon Valley. Lite nytt och lite gammalt.

1.Tätt intill med Sarah Lacy
Under året har jag gått på ett antal Pando Montly-event i teknikbloggen Pando Dailys regi. Ungefär en gång i månaden sitter grundaren Sarah Lacy ner med en intressant person för en lång intervju, flera gånger över två timmar. Intervjuerna finns på Pando Dailys Youtube-kanal, och två exempel är de med Instagrams medgrundare Kevin Systrom och Linkedins medgrundare Reid Hoffman.

2. Peter Thiels Stanford-kurs
Sarah Lacy har även intervjuat riskkapitalisten Peter Thiel. Han investerar inte bara i startup-företag utan håller även bland annat i en kurs på Stanford – CS183: Startups – om hur man startar ett företag. Är du nyfiken på den så har en av hans studenter, Blake Masters, bloggat anteckningar från alla 19 föreläsningarna.

3. Nätverksajten för träffar IRL
Det här tipset har inte specifikt med Silicon Valley att göra, även om man skulle kunna säga att det här är nätverksträffarnas mecka och många av dem finns att hitta just på sajten Meetup.com. Vill du träffa nya människor och eller utforska ett nytt intresseområde? Meetup.com är full av folk som möts upp och diskuterar eller lyssnar till föreläsningar om olika ämnen. Och om det inte finns några grupper i din stad än kan du starta en!

4. I Seth Godins huvud
Tänkaren, författaren och entreprenören Seth Godin bor i New York, men har koppling till Silicon Valley då han en gång i tiden gått på Stanford University och har sålt ett startup-företag till Yahoo. Jag läser hans blogg regelbundet och där finns en hel del tänkvärt att ta med sig i vardagen.

5. Silicon Valley-tyckaren Paul Graham
Det finns vissa personer Silicon Valley lyssnar på mer än andra och Paul Graham är en sådan. Han har startat och driver acceleratorn Y Combinator som har ett eftertraktat tremånadersprogram, vilket många entreprenörer drömmer om att komma in på. Paul Graham skriver också en del på sin egen sajt – ”Essays” kallar han det. Under Y Combinators paraply finns även det som kallas ”Hacker News” – en plats för att göra inlägg och diskutera aktuella ämnen i utvecklarcommunityt.

6. Du kan också lära dig att programmera
Grundarna till Codecademy, Zach Sims och Ryan Bubinsky, deltog i programmet på Y Combinator under förra hösten. Då Zach Sims inte var så bra på att programmera blev Ryan Bubinsky frustrerad, och även om de kom till programmet med en idé bytte de kurs och startade istället Codecademy – en onlinetjänst där man kan lära sig att skriva kod. Den nya idén kom från det problem grundarna själva brottades med. Är du nyfiken på hur man programmerar? Då är det kanske den här veckan du ska börja utforska det.

PS. Här kommer ett extratips från i dag:
Det är inte alltid så lätt att hänga med i hur sekretessinställningarna på Facebook funkar. Det fick grundaren Mark Zuckerbergs syster Randi erfara i dag. En person la ut ett foto från hennes Facebook-flöde som Randi Zuckerberg trodde var privat. Det var det, men hon verkar inte ha förstått hur inställningarna funkar och fotot sågs av fler än det var avsett för. Läs mer om incidenten på Buzzfeed.

God fortsättning!

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson