Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

I veckan var Sveriges it- och energiminister Anna-Karin Hatt i Silicon Valley på delegationsresa, och jag gick med henne ett par timmar när hennes delegation besökte ett av startup-företagen i San Francisco.

– Har du checkat in på Facebook än?, frågar Anna-Karin Hatt sin pressekreterare Jonas Johansson, när de lämnar lunchrestaurangen Plant Café i centrala San Francisco.

It- och energiministern är här med en delegation av folk från båda hennes ministerområden, en representant från House of Sweden i Washington och en från innovationsmyndigheten Vinnova.

Det är fredag och sista dagen på Anna-Karin Hatts vecka då hon har åkt runt i Silicon Valley och andra delar av Kalifornien. På frågan om det varit värt pengarna det kostar att dra runt en delegation här, och tiden, svarar hon:

­– Det handlar om att få komma hit och känna på det själv. Att få känslan för vad som är grejen, och för att förstå vad det är de lyckas med, förutsätter nästan alltid att man fysiskt får uppleva det.

– Framförallt inom områden som it och energi, som är sådana som regeringen och riksdagen har pekat ut att Sverige ska ligga långt fram inom, tycker hon.

Vi hoppar in i en taxi för att åka till delegationens sista besök. Tidigare under veckan har de åkt runt till it-företag som Google och Ericsson, träffat elföretaget PG&E, diskuterat smarta elnät med bland annat representanter på Lawrence Livermore National Labratory och Kaliforniens energikommission, besökt en gymnasieskola för att titta närmare på it-stöd i skolan samt en del annat. Och upplevt det amerikanska presidentvalet på nära håll på en tillställning som anordnades av senatorn Diane Feinstein (D).

– Jag gillar den amerikanska handlingskraften, säger Anna-Karin Hatt.

Samtidigt menar hon att det är svårt att få USA att ta del av arbetet med den internationella klimatfrågan. Hon tycker att det ska bli spännande att se vad president Obama gör av det, som tog upp frågan i sitt tal när valet var avgjort.
– Han är det klimatsmartare alternativet, men har en del av bevisa, säger hon.

Men valet är inte därför hon är här. Det var bara en tillfällighet att det blev så och hennes besök har varit planerat sedan länge då en vecka är mycket att vara borta för en minister.

– Jag är här för att hämta hem idéer och se hur vi kan fördjupa samarbeten med Kalifornien. Sverige bör ha ett bilateralt avtal med Kalifornien som ligger så långt fram på it- och energiområdena, menar hon.

Ett sådant fanns mellan Kalifornien och Sverige 2006-2011 och aktuella punkter för ett nytt tycker hon bland annat är e-förvaltning, smarta elnät och förnybara energikällor. Det är tre av frågorna hon har diskuterat med olika aktörer här under veckan. När ett nytt samarbete kan bli klart vågar hon inte svara på, då det alla aktörer ska vara överens och hon inte vet hur lång tid sådana processer tar i regeringen.

Områdena it och energi går in i varandra hela tiden, menar hon, och till exempel under besöket på Google pratade man både om data och att Google försöker jobba för att minska sin egen miljöpåverkan.

– Sverige lyfts ofta fram som att det har stark innovationskraft, men det som är viktigt att se när man kommer hit är att här är det en helt annan snabbhet i innovationsfrågan.

– Här finns den typen av entreprenörsgryta som alla vill uppnå. Vi har en del sådant i Sverige, men vi behöver skapa fler mötesplatser och göra det accepterat att misslyckas. I Sverige är priset ofta ganska högt, både socialt och ekonomiskt, säger hon.

Det tror hon att Sverige kan lära av dalen.

– Ska vi få den starka innovationskraften så måste vi bli mycket mer förlåtande, så att man inte måste riskera sitt anseende, säger Anna Karin-Hatt.

Taxin är framme och det är dags för besöket hos startup-företaget 100plus. Grundaren Chris Hogg berättar att de är på väg ut med en tjänst där man kan mäta sina framsteg i vardagen, som att gå uppför en trappa eller ta en lunchpromenad.

Men främst handlar besöket om hur 100plus har använt sig av data. Chris Hogg och hans team har utfört ett antal experiment för att ta reda på den långsiktiga effekten av att få folk att känna sig bra när de utför vardagsmotion. En del av den data de använt har de fått från Chris Hoggs partner som också driver Practice Fusion – ett företag som jobbar med digitala hälsojournaler.

– Jag skulle inte ha kunnat starta det här utan Practice Fusion och regeringens data. Och jag har många vänner som har företag inom samma område, säger han.

Anna-Karin Hatt passar på att fråga honom om vilka fem måsten han ser när man startar ett företag.
– Datamaterial, pengar, bra människor, rådgivare och kontakter, säger han.

Han tar exemplet med acceleratorer i dalen, som Ycombinator och Rock Health, och att det är en väg att få finansiering och att komma igång. Han lyfter även fram ”hackathons” – att släppa data och ordna ett event där folk får komma dit och hacka ihop tjänster av den.

­– Det är också något vi har börjat experimentera med i Sverige, säger Anne Lidgard, representant för Vinnova som just nu är stationerad i Silicon Valley.

Chris Hogg pratar även om utmaningar som pristävlingar, för att få entreprenörer att ta fram nya lösningar. Det finns till exempel en organisation – Health 2.0 – som organiserar sådana med hjälp av sponsorskap från företag. Ett annat alternativ han nämner är bidrag från regeringen.

­– Vad pratar vi för summor som skulle kunna motivera?, frågar Anna-Karin Hatt.

– Det finns 100 000 dollars-utmaningar, men 25 000 dollar ger också många resultat, säger Chris Hogg.

Diskussionen fortsätter och Anna-Karin Hatt berättar om initiativet med tjänsten Öppnadata.se som ska bli en plattform för just öppna data från myndigheter. Men vi är inte där än, för uppdraget ska redovisas 2015 står det på sajten just nu.
– Om du släpper data fri så kommer folk på olika udda idéer som du inte visste att du behöver, säger hon.

Hon berättar om en en reseapp för Stockholms lokaltrafik, som en enskild utvecklare har byggt och fortsätter att underhålla. Och som många använder varje dag.

När besöket är klart promenerar vi till Anna-Karins Hatt hotell och hon verkar nöjd med timmen hos 100plus.
– Det här företaget för ihop hälsosektorn och it-sektorn med olika data. Det är spännande att se vad som kommer fram när man gifter ihop olika sektorer, säger hon.

Framförallt har hon fastnat vid pristävlingstänket.

– Det skulle inte behövas så stora resurser för att göra det och studenter skulle kunna delta på samma villkor som mer etablerade aktörer, säger hon.

– Där har vi en del att lära när det gäller tävlingstänkandet. En liten insats skulle kunna ge mycket aktivitet, tror hon.

Öppna data från myndigheter och kommuner och landsting är ju något som länge har efterfrågats från entreprenörssidan.
– Entreprenörscommunityt önskar ibland att det skulle gå fortare, men jag kan elda på det lite och regeringen kommer att göra det i den nya e-förvaltningsstrategin, hävdar hon.

– Sverige är kanske det land i världen som har mest data från lång tid tillbaka med väldigt bra kvalité, säger hon.

Nu gäller det att den görs tillgänglig så att den kan komma till användning.

– Det finns fantastiska tillväxtmöjligheter i öppna data och det kommer att vara huvudsignalen i den nya strategin.

Med strategin syftar hon just på den för e-förvaltningen i Sverige, som hon ska åka hem och färdigställa i nästa vecka.

­– Ett sådant här besök stärker tanken att vi är på rätt väg, samtidigt som att jag kan se att det är en del saker vi inte gör som man har lång erfarenhet av USA, som till exempel tävlingar. För det blir en uppenbar starkt innovativ atmosfär kring ett sådant tänkande.

– Vi människor är tävlingsdjur, säger hon.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson
Fler bloggar